Remek hírekről számolt be a Dávodi Madárgyűrűző Állomás. Az ott gyűrűzött cserregő nádiposzátát 2900 kilométerre Egyiptomban, a nádirigót pedig 1500 kilométerre, Svédországban fogták vissza.

hirdetés
Uránia Mozi

Két messzire jutó kismadárról is jelentés érkezett augusztusban, melyeket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó természetvédelmi területen jelöltek korábban. Az egyik észak, a másik dél felé vette az irányt, több ezer kilométert tettek meg Egyiptomig és Svédországig.

A Dávodi Madárgyűrűző Állomás először arról számolt be közösségi oldalán, hogy egy tavaly augusztus végén jelölt cserregő nádiposzátát Egyiptom déli részén fogtak vissza idén áprilisban. A madarat Szudánhoz közel, Abu Simbel mellett ellenőrizték a Nasser-tó partján. A tó valójában a Nílus egy visszaduzzasztott szakasza, amely mentén számos énekesmadár közlekedik a költő- és a telelőterülete között.

A mostani visszafogás közel 2900 kilométeres távolságra van a dávodi állomástól.

Pár nap múlva ismét nagyszerű hírt kaptak: egy 2021 szeptemberében szintén Dávodon jelölt nádirigót június elején (költési időben) visszafogtak, méghozzá Svédországban! A madarat Stockholmtól nyugatra, az Örebro város melletti vizes élőhelyen ellenőrizték a svéd kollégák.

A gyűrűzés és a visszafogás között itt 1500 kilométer a légvonalban mért távolság.


Legutóbbi madaras híreinket alább olvashatjátok:

Kiemelt képünk illusztráció.