Nem könnyű gyerekeket a fenntarthatóság jegyében nevelni

A pécsi Zöld-Híd Alapítvány hitvallása szerint a fenntarthatósággal foglalkozni elengedhetetlen, és úgy látják, hogy a fiatalokat szerencsére érdekli is a téma. Éppen ezért idén is meghirdették ingyenes képzésüket, melynek során „zöld” bébiszittereket tréningeznek, akik a megszokott gyermekfelügyeleti ismeretek mellett a zöldéletmóddal kapcsolatos plusz képzésben is részesülnek. 

hirdetés
Uránia Mozi

Baranya megyében sok család veszi igénybe bébiszitter segítségét a gyermeknevelésben és számos egyetemista vállal gyermekfelügyeletet szabadidejében. A meghirdetett 60 órás tréning célja, hogy teljes körű ismeretekkel lássa el a picikre vigyázókat, méghozzá nem csak a gyermekgondozás, az elsősegély-nyújtás, valamint az önismereti és viselkedéskultúra, de a környezetvédelem terén is.

– Sokan úgy vállalnak gyermekfelügyeletet, hogy nincsenek rá megfelelően felkészülve, holott ez nagyon fontos lenne. Úgy látjuk, a szülők is tudatosan figyelnek már más szempontok mellett arra is a bébiszitter kiválasztásánál, hogy a jelölt mennyire ismeri a fenntarthatóság témakörét. Másrészt észrevettük, hogy a fiatalok is egyre elkötelezettebbek ez iránt. Szeretnénk, ha az érdeklődők olyan gyakorlati ismereteket szereznének a gyermekfelügyelettel kapcsolatban, amik elősegítik a saját életük zöldebbé tételét, valamint megkönnyíti a gyerekekre való vigyázás mellett a környezetvédelmi ismertek átadását: témába vágó játékokat mutasson be, ismerje a legújabb zöld technikákat, más szemléletet adjon át – fejtette ki lapunknak Borsós Zsófia, a Zöld-Híd Alapítvány szakmai vezetője és környezeti nevelője.

Mitől „zöld” egy bébiszitter?

A tréning a hagyományos kisgyermekgondozó, illetve bébiszitterképzésektől eltérően korszerű környezetvédelmi ismereteket és a hétköznapok során alkalmazható háztartási praktikákat is tartalmaz. Azokat a módszereket is megismerhetik a résztvevők, melyek segítségével a gyermekek figyelme is a környezetvédelem felé irányítható, játékos formában.

Mikor és hol?

2020 áprilisa és júniusa között tartják meg a 60 órás képzést a belvárosban, a program 10 (pénteki és szombati) napot vesz igénybe, alkalmanként 6 tanórában (9.00–14.30). A tervezett napok: április 3-a, 17-e, 18-a, 24-e, május 8-a, 9-e, 22-e, 23-a, június 5-e és 6-a.

Két helyszínen lesznek az órák, a Zöld-Híd Alapítvány Öko-Kuckó Oktatótermében (Széchenyi tér 2.) és a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.).

Hol hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek?

A tréning játékokra, interaktív gyakorlatokra és közös gondolkodásra épül, a program 90 százalékán ott lévő és sikeresen vizsgázó hallgatók igazolást kapnak a részvételről. Az elsajátított tudás egyaránt hasznos lehet azok számára, akik tanulmányaik mellett szeretnének családoknál gyermekfelügyeletet vállalni, illetve azoknak is, akik külföldön szeretnék kipróbálni magukat, vagy csak saját gyermeküket nevelnék a fenntarthatóság jegyében.

Ki vehet részt?

Bárki, aki betöltötte a 18. életévét. A csoportlétszám azonban limitált, ezért érdemes időben jelentkezni.

Hol, és milyen formában lehet jelentkezni?

A jelentkezés módja: online kérdőív kitöltése és beküldése.
Jelentkezési határidő: március 25.
Bővebb információ: Zöld Bébiszitter Facebook-oldal.

Bővebb tájékoztatás e-mailben (zoldbebiszitter@gmail.com) és telefonon (20/293-33-23) kérhető Borsós Zsófiától, a Zöld-Híd Alapítvány szakmai vezetőjétől.
Amennyiben a koronavírus miatti intézkedések érintik majd a tréninget, akkor az időpont későbbre tolódik. Ennek ellenére érdemes jelentkezni, a képzés biztosan meg lesz tartva.