Országos számlálás lesz a hétvégén, készülhet a sasleltár

Fontos program ez a madárbarátok, szakemberek számára: január 14–16. között zajlik a hazánkban telelő ragadozók éves számlálása, de szemléletformáló sasnapot is szerveznek január 15-én. 

Sok kiemelten fontos telelőhelye van a sasfajoknak Magyarország területén, legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak – derül ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatójából.

Mint írják, második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, az állandó hazai költőállományához a Kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkaság, de minden évben előfordul néhány szirti és fekete sas is.

emellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel, a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, „szinkron felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már ötödik alkalommal kerül sor a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében.
A megfigyelési eredmények összesítése után a sasleltár várhatóan február elején készül el.

Hogy jobban megismerjük a csodálatos ragadozómadarak életét, január 15-én, szombaton az MME a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen rendezi meg a 7. Sasnapot a jászberényi Sasközpontban.

További részletek itt olvashatók a programról.