A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatára sikeresen jelentkezők önerő biztosítása nélkül mondhatnak búcsút az egészségre és környezetünkre is káros szigetelőanyagtól.  

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére. A pályázat nemcsak az egészségre kifejezetten káros anyag ingyenes eltávolítása miatt fontos, a levegő tisztulásában is nagy szerepet játszhat.

Mi az azbeszt és miért szükséges megszabadulni tőle?

A pályázat kitűnően kiegészíti a légszennyezettség csökkentése érdekében évekkel ezelőtt elindult pécsi HungAIRy Life integrált projektet, hiszen a 20. század második felében tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre használt tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó hőszigetelő anyag kopása kifejezetten veszélyes hatásokkal jár, nemcsak a levegő minőségére, hanem az emberi szervezetre nézve is. Az azbesztet ugyanis az időjárás és a légszennyezés károsítja, ha pedig megsérül a felülete, a kopás következtében rostszálak szabadulnak fel a levegőbe, amelyek belégzése többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik.

Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést.

Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.

Mire kapható támogatás?

A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás és a pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszthulladék begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania.

Az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 négyzetméternyi azbeszthulladék.

A benyújtott pályázat kizárólag HAK 17 06 05* típusú azbeszthulladék elszállítására, ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik, melyek jellemzően, de nem kizárólag az alábbi helyeken használatosak:

  • tető,
  • kerítés,
  • homlokzatburkolás,
  • válaszfalak,
  • régi gáztűzhelyekben a sütő környékén (azbesztlapok),
  • épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek.

Arról, hogy kik jelentkezhetnek a pályázatra, valamint a benyújtásához szükséges dokumentumokról és a beadás módjáról az NHKV oldalán olvashatnak részletesen.

Benyújtási időszak: június 20. 8 órától keretkimerülésig, de legkésőbb augusztus 22. éjfélig.

A lakossági azbesztmentesítési pályázattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseket az azbeszt@nhkv.hu e-mail címre várják.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.