Pécs is nyertese lehet az új zöld ipari forradalomnak

A gondolat, hogy Pécs idén is, 2014 és 2016 után, beadja pályázatát az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése érdekében, akkor született, amikor a pécsiek – természeti örökségeik megtartása és a környezetük védelmének jeleként – több tízezren támogatták a havihegyi mandulafát abban, hogy az Év Európai Fája legyen. A pályázat elkészítése során a város meg tudja fogalmazni azokat a konkrét lépéseket, amiket a klímaváltozás által érintett tématerületeken tenni kell: megismerhetjük így, hogy melyek azok a területek, melyeken sikerült új eredményeket elérni a korábbi pályázatokhoz képest, és melyek azok, ahol lemaradás tapasztalható. Nemrég indult cikksorozatunkban ezeket járjuk végig, a következőkben a pécsi zöldgazdaság lehetőségeivel foglalkozunk.

Zöldfejlesztések és helyi termények

Az Európa Zöld Fővárosa-pályázat nem csak az ökológiai fejlesztésekről szól, az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként lehet ötvözni a gazdaság és természet megóvásának céljait. Erre találhatunk megvalósult projekteket a városban, leginkább a privátszférában. Kiváló példa a hidrogéncella előállítása, vagy épp okos szoftverek készítése, de vannak olyan cégek is, amelyek napelemes tetőcserepeket vagy épp gyökérzónás víztisztítási technológiát állítanak elő. Ezek a cégek kiemelt figyelmet kell, hogy kapjanak a jövőben. Ugyanakkor fontos lenne egy úgynevezett zöldvállalkozás- minősítő rendszert is bevezetni, ami minden vállalkozás számára javaslatokat fogalmaz meg az energiahasználatra, vagy például a víztakarékos működésre.

A megújult Hajnóczy-piacon helyi termények is kaphatók

Az önkormányzat mindemellett igyekszik részt vállalni a körkörös gazdaság előmozdításában: tervben van egy új vásárcsarnok építése, a városrészi piacok fejlesztése megtörtént és továbbra is folyamatban van, melyek fő célja a helyi gazdaságfejlesztési célokhoz illeszkedve az, hogy a baranyai kistermelőktől a pécsi fogyasztókhoz (azaz a piacok vásárlóihoz) eljuttassák a friss helyi élelmiszert, termékeket, terményeket a rövid ellátási lánc pécsi végpontjának fejlesztésével. A rövid ellátási lánc fejlesztésének fontos pontja volt, amikor a pécsi közétkeztetést végző gazdasági társasággal együttműködve az önkormányzat létrehozta a Patrónus Szövetkezetet, amely helyi termelőket tömörít magában és fő feladata a megtermelt alapanyagok helyi értékesítésének és felhasználásának megszervezése, a valamint bevezetése a közétkeztetésbe.

Zagytározóból szabadidőpark, szennyvízből energia

A városban zajló rekreációs fejlesztésekre jó példa a Tüskésrét rekultiválása, melynek során a mocsaras zagytározó helyén egy népszerű szabadidőpark született. Jól látható, hogy a cél az volt, hogy ennek a környezetvédelmi szempontból kihívásokkal küzdő területnek a sorsát rendezze a város. Tüskésrét fejlesztése pedig nem áll meg: nagy hangsúlyt fektetnek a terület további bővítésére, melyek következményeként jelentős környezet-, környezet-egészségügy és közérzet-javító, jóléti és gazdasági, valamint munkahelyteremtő intézkedésekre, beruházásokra kerülhet sor.

A Tüskésrét egykor nem volt ilyen jó hely

Álljon itt egy példa az önkormányzati cégek öko-innovációjára is: talán a leginkább innovatív fejlesztés Pécsett a város víziközmű cége által megépített biogáz erőmű volt. A szennyvíztelep biogáz üzeme ko-fermentációs technológiával működik, ezáltal szennyvíziszap 100 százalékának kezelésére, valamint a város és a régió magas szervesanyag tartalmú egyéb hulladékainak befogadására is alkalmas. A megtermelt villamosenergia mennyisége a szennyvíztelep éves energiaigényének 94,3 százalékát jelenti.

Zöldülő közlekedés

De az e-mobilitásban is lehet Pécs élharcos. Jövőre érkezik a tervek szerint meg – a cikksorozatunkban sokszor említett 10 új elektromos busz és a sikerrel futó e-közbringarendszer mellé – az idén megrendelt két elektromos kocsi az önkormányzat flottájába, emellett a város gazdasági társaságai is célul tűzték ki, hogy 2022-ig igyekeznek lecserélni a jelenlegi autóflottájukat elektromos járművekre.

Egyre több az elektromos autó Pécsen

Jelenleg 44 elektromos töltőállomás áll rendelkezésre Pécs közterületein, de ha az elektromos autók gyarapodó száma igényli, akkor további töltőállomásokat is telepítenek a városban.

Hirdetés