Tényleg itt a tavasz: egyre több baranyai gólya tér vissza

A kölkedi Fehér Gólya Múzeum hivatalos közösségi oldalán jelent meg a hír, hogy habár a létesítmény jelenleg nem látogatható, a fészkeket egyre több szárnyas foglalja el. A hosszú útjukról „hazatérő” gólyák köszönik szépen, jól vannak. A fotókon látszik, ahogy békésen sütkéreznek a napsütésben, reméljük, hamarosan az első bébimadarak is kibújnak és némi jókedvet hoznak ezekbe a nehéz napokba. 

Lapunk úgy értesült, hogy Baranya megyében már Nagyárpádon és Pellérden is elfoglalták fészkeiket a gyönyörű fehér gólyák. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja szerint ezen madarak hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg azonban stabilnak tűnik, 5000-5500 pár körül alakul.

A kölkedi szárnyasokat itt láthatjuk:

Korábban beszámoltunk róla, hogy Beremendre március közepén megékezett az idei első fehér gólya, akinek nem sokkal később a párja is elfoglalta a fészket. Az ártéri fekete gólyák otthonát február óta webkamerán figyelhetik meg a madárrajongók, ahogy beszámoltunk róla.

Nagy veszély leselkedik a villanyoszlopokon elhelyezkedő gólyákra 

Az áramütés veszélye speciális költési stratégiájának és méretének következtében a fehér gólya fajt fenyegeti legnagyobb mértékben, emiatt a vezetékek szigetelése stratégiai fontosságú a gólyák védelme szempontjából.

Az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik évek óta. Idén az áramszolgáltató cég a korábban telepítettek után 56 – a természetvédelmi szakemberek által kiválasztott – helyszínre újabb fészektartókat helyezett el, amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került, így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészek-tartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A madárvédelmi munkák mindegyikét még korábban, a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt végezték el a cég munkatársai.

hirdetés
Hirdetés