Új állatok kaptak helyet a pécsi Akvárium-Terráriumban

Újabb állatfajokkal gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye. A 2016-os, teljes felújítást követő újbóli megnyitás után is rendszeresen érkeznek új állatfajok a főépületben található akvárium-terráriumba. Most sincs ez másként, hiszen az elmúlt hetekben új jövevények költöztek az akváriumokba, melyek közül néhány faj ráadásul igazi állatkerti ritkaságnak számít.

hirdetés

A közelmúltban új egyedekkel gazdagodott a medúzák állománya, új, fiatal füles- és pápua medúzák érkeztek. A különleges, némileg légyölő galócára emlékeztető pápua medúza Magyarországon csak Pécsett látható. Az akváriumban egy másik medúzafaj is megfigyelhető, a fiatal talajlakó medúzák már itt születtek. A kis medúzák hamar megszokták új otthonukat, és szépen növekednek az akváriumokban.

Az állatkert tengeri akváriumai közül kettőben (a nagy cápás akváriumban és a tűzhalak mellett található kisebb tengervizes bemutatóban) egy-egy új halacska úszkál: füstös doktorhal korábban még nem volt a Pécsi Állatkert gyűjteményében. A faj megjelenésében hasonlít a közismertebb, az itt már régebb óta élő sárga doktorhalra, színezetében azonban különbözik a közeli rokon haltól. Az egyik füstös doktorhallal közös akváriumban látható, eddig magányos Banggai kardinálishal is társakat kapott, három fiatal, növendék példány személyében.

Idén megkezdődött az édesvízi akváriumok megújítása, mely jelenleg is tart. Cél, hogy a közeljövőben olyan bemutatóhelyeket hozzon létre a zoo, melyek mindegyike más-más élőhely vizeinek élővilágát mutatja be a látogatók számára.

A Malawi-tó és a Tanganyika-tó élővilágát bemutató édesvízi akváriumokat már korábban kialakították, ezt a tematikát tovább erősítve jelenleg is zajlik az egykori „kalászhalas” akvárium India élővilágát prezentáló mini biotóppá való átalakítása, illetve az öt paludárium megújulása. A régi kalászhalas akváriumban a díszhalként közismert malabári dániók mellett a kevésbé ismert és Európa állatkertjeiben csak viszonylag ritkán látható bóbitás díszmárnák gyarapítják az újdonságok sorát.

A paludáriumok száma ötre nőtt idén, melyekben jelenleg is zajlik az átalakítás, az új fajok folyamatosan érkeznek. Coca, a kétkarmú teknős mára teljesen belakta idén márciusban átadott új otthonát, és időközben lakótársakat is kapott: jávai lövőhalakat (akikhez szintén új, fiatal példányok érkeztek a közelmúltban). A többi paludáriumban is számos új lakóval találkozhatunk, például a közismert díszhalként számon tartott gyöngygurámival és öves díszcsíkkal, de láthatjuk az egyik legismertebb akváriumi hal, a szifó, avagy mexikói kardfarkú hal vadas színezetű, zöld színváltozatát is.

A ritkább halak iránt érdeklődők is újdonságokra bukkanhatnak: a Barbonymus schwanenfeldii halnak egyelőre nincs hivatalos magyar elnevezése, angol neve után leginkább „alufólia márnának” lehetne hívni. A dekoratív megjelenésű halfaj példányai néha ugyan felbukkannak egy-egy magánszemély akváriumaiban, ennek ellenére a faj az európai állatkertekben ritkán látható, a magyar állatkertek közül pedig jelenleg csak a pécsiben fellelhető.

Akváriumi körülmények között még ritkább fajt képviselhetnek annak a látványos halcsapatnak a tagjai, amelyek a jávai lövőhalak korábbi otthonát foglalhatták el: az Astyanax bimaculatus (magyarul talán kétpettyes astyanaxnak lehetne nevezni) halfaj a zootierliste.de nevű honlap és a Nemzetközi Fajnyilvántartó Rendszer (ZIMS) adatai szerint egyaránt egyedül a Pécsi Állatkertben található meg!

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az Astyanax ténylegesen csak a pécsi zooban tekinthető meg kontinensünkön: könnyen előfordulhat, hogy olyan akváriumok és állatkertek is gondozzák a fajt, melyek nem ZIMS-tagok, illetve az is, hogy a ZIMS-et használó és ezt a halat tartó állatkertek nem tették közzé a fajra vonatkozó adataikat.

Mindenesetre ez azon a tényen nem változtat, hogy egy Európában igen ritkán látható állatfajról van szó!

hirdetés

Hirdetés