Újabb szurikátabébik látták meg a napvilágot a pécsi állatkertben

Nemrég ismét szurikáták születtek a pécsi állatkertben. A négy kölyök egészséges és életerős, már láthatóak a csapat többi tagjával a szurikátakifutóban.

hirdetés
Uránia Mozi

A szurikáta, más néven négyujjú manguszta Afrika déli részén őshonos, kistestű ragadozó. Régebben gyakran illették a rókamanguszta névvel, ez azonban téves elnevezés, mivel valójában a mongúzfélék családjának egy másik tagját, a sárga mongúzt szokás így nevezni. A szurikáták családi csoportokban élnek, melyben csak egy szaporodó pár van. ha alacsonyabb rangú nősténynek születnek kölykei, a vezérnőstény gyakran megöli azokat. A legmagasabb rangú nőstény kicsinyeinek felnevelésébe a csapat többi tagja is besegít, köztük az idősebb kölykök is. A szurikáták alapvetően ragadozók, de nem vetik meg a növényi táplálékot sem, ezt állatkerti menüjük összeállításakor is figyelembe kell venni. Csapatosan képesek elbánni a skorpiókkal és a mérgeskígyókkal is. Jól ásnak, saját maguk ásta üregeikben töltik az éjszakát és ide vonulnak vissza veszély esetén. Ha a csapat a felszínen jár táplálék után, egy-két példány mindig a környéket  kémleli ragadozók után kutatva, és veszély esetén hanggal figyelmezteti társait.

Bár a szurikáták elsőre aranyosnak tűnnek, a legvérmesebb ragadozók közé tartoznak, és meglepően harciasan védik területüket. Ezért nem ajánljuk senkinek sem, hogy a szurikátakifutó kerítésén áthajolva megsimogassa az állatkerti szurikátákat, mivel annak nagyon könnyen baleset lehet a vége!

A szurikáták kedvelt állatkerti állatok, érdekes viselkedésük s megnyerő külsejük miatt. A Pécsi Állatkertbe 1999-ben érkeztek az első példányok, egy különleges, Afrika kistestű emlőseit bemutató kifutórendszerbe, mely megjelenésében termeszvárat formál. Ezekben a kifutókban az eltelt évek során a szurikátákon kívül törpemongúzok, tarajos sülök és fokföldi földimókusok is laktak; utóbbi két faj napjainkban is látható az állatkertben, a tarajos sülök a szurikáták közvetlen szomszédságában, a földimókus pedig átmenetileg a törpe selyemmajmokkal és egy prérikutyával társbérletben a majomházban. A szurikáták mindig is szépen szaporodtak állatkertünkben, 2017. elején azonban egy kisebb, három fős, idősebb állatokból álló csapat élt az állatkertben. Több különböző helyről érkeztek ebben az évben új példányok hozzánk, azonban nem sikerült őket teljesen összeszoktatni, így két szurikátacsapat jött létre a Pécsi Állatkertben, akik egymás közvetlen szomszédságában, de külön férőhelyeken élnek (a négyujjú manguszták alapvetően vérmes természete miatt a természetben is nehezen illeszkednek be új egyedek egy-egy csapatba). A mostani négy kölyök a nagyobbik, rendszeresen szaporodó csapatunkban látta meg a napvilágot, Buddha és Franciska, a csapat vezetőinek sokadik almaként. A kicsik még február 1-én születtek, azonban csak mostanra erősödtek meg annyira, hogy kövessék a csapat többi tagját a külső kifutóba, így most már látogatóink is találkozhatnak velük! Kedvezőtlen időjárás esetén a szurikáták a belső férőhelyeiken tartózkodnak, itt üvegen keresztül lehet őket látni. A négy kicsi neme egyelőre még ismeretlen, nevet azonban már kaptak: a pécsi szurikátáknál hagyományosan különböző gyümölcsökről nevezik el a kölyköket állatkertünk munkatársai, ez úttal azonban egy kis újítás van a névadásban, hiszen nem gyümölcsökről, hanem más ételekről lettek a picik elnevezve, így Nudlival, Gombóccal, Kiflivel és Borsóval gazdagodott a Pécsi Állatkert szurikátacsaládja!