„A cél, hogy töltsünk egy napot fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nélkül. Nem tűnik túl nehéznek, de ha jobban belegondolunk, ezek az anyagok a mindennapi életünk részei” – mondta lapunknak Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere a szeptember 21-ei Zéró Emisszió Nap kapcsán.

Szeptember 21-én van a Zéró Emisszió Nap, amelyet több mint egy évtizede tartanak világszerte: 2008. március 21-én jelent meg a felhívás az első olyan napra, amikor a környezettudatos emberek globálisan törekednek a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának megszüntetésére. Pécsett évek óta fontos környezetvédelmi téma ez, a város levegőminőségét ugyanis sokféle módon próbálják javítani különböző projektek és akciók keretén belül.

Szmog a városban, 2015-ben

– Ez a nap minden évben felhívja a figyelmet a kibocsátásokra és a kibocsátás okozta károkra. A cél, hogy töltsünk egy napot fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nélkül. Nem tűnik túl nehéznek, de ha jobban belegondolunk, ezek az anyagok a mindennapi életünk részei. Ezen a napon hozzunk klímabarát döntéseket az életünkben, és közlekedjünk gyalog, vagy biciklivel, minimalizáljuk a fosszilis tüzelőanyagok által termelt villamos energia felhasználását. Töltsünk el egy napot fosszilis tüzelőanyagok, olaj, gáz, szén égetése nélkül – mondta Szénásy Luca, az önkormányzat ökomenedzsere.

Pécs levegőminőségét több tényező befolyásolja. Ilyen például a domborzat, az időjárás, a beépítettség, melyeket nyilván semmilyen városvezetés nem képes befolyásolni. De ide tartoznak olyan szempontok is, melyeken viszont tudunk változtatni: a fűtésből vagy épp a közösségi és egyéni közlekedésből, a zöldhulladék-égetésből származó, levegőminőséget rontó káros anyagok mérsékléséről van szó. A sajnos mindenki számára ismerős szálló por koncentrációjának megemelkedése a gyorsan közelgő fűtési időszakra tehető: többnyire akkor keletkezik, amikor a pécsiek szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseiket használják. A szálló por másik fontos okozója a már említett közlekedés, itt főként a dízelüzemű járművekre kell gondolni.

Pécsett több olyan intézkedést is végrehajtottak a közelmúltban, amelyek a levegő minőségének javulását célozták. Elsőként ki kell emelni a 2019. január 1-jén indult, levegőminőség javítását célzó 8 éves környezetvédelmi LIFE integrált projektet, azaz a HungAIRy-t, amelynek keretén belül valósul meg a pécsi zöldfelületek szisztematikus nyilvántartásba vétele (a zöld kataszterről korábban itt írtunk bővebben). Ezen felül természetesen helyi intézkedéseket is szükséges említeni a levegőszennyezés mérséklésének témájában. A teljesség igénye nélkül ilyen, a tüskésréti napelempark, az egyre bővülő ebusz-flotta, a város elektromos közbringarendszere (azaz a PécsiKe), az elektromos autók töltőinek bővülő rendszere, a gyarapodó és fejlődő kerékpárutak, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítési programja, a Pécsi BioRoadshow kezdeményezése, a Kiss & Go parkolók bevezetése, vagy épp a készülő belvárosi okosparkolási rendszer.

Nyár végén adták át az új e-buszokat (Fotó: Csortos Szabolcs)

Utóbbi kapcsán az önkomenedzser elmondta, hogy az a terv, szenzorok figyelik majd a belvárosi parkolóhelyek elérhetőségét, és a terület bejáratainál digitális kijelzőkön jelzik az autósok felé a szabad helyek aktuális számát. Ennek több előnye is van: egyrészt nem kell keringeni a belvárosban szabad parkoló után kutatva, másrészt eltereli a pluszforgalmat és valószínűleg segíti az autók cserélődését is az adott helyen.

Az okosparkolás rendszer már a közbeszerzési szakaszban van

– Az okosparkolás pilot is hozzájárul a közlekedésből eredő emisszió csökkentéshez. Mivel a parkolóhelyek iránti igény gyakran magasabb, mint a meglévő parkoló helyek száma, így az emberek több időt töltenek parkolóhelyek keresésével. Azonban az okosparkolás pilotban az érzékelő szenzorokkal ellátott parkolóhelyek segítséget nyújtanak majd az autósoknak a szabad helyek könnyebb megtalálásához. Ennek következtében a forgalomból származó légszennyező anyagok kibocsátási aránya csökkenthető többek között azáltal, hogy lerövidítjük a parkolóhelyek megtalálásának idejét. Ehhez a pilothoz egyébként már folyamatban van a közbeszerzési eljárás – mondta.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés