Hirdetés

Zsolnay Vilmos keramikusművész-nagyiparos pontosan 195 éve, 1828. április 19-én született Pécsett. 

Ebből az alkalomból a pécsi önkormányzat két képviselője, Zag Gábor alpolgármester és Horváth Tamás kulturális bizottsági elnök koszorút helyezett el a Zsolnay-szobornál. Szintén részt vett a főhajtáson a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Hummel Márk, valamint Horváth Andrea, a Városháza kulturális osztályának vezetője.

Hummel Márk, Horváth Tamás, Zag Gábor és Horváth Andrea

Péterffy Attila polgármester is posztolt az évforduló alkalmából:

Zsolnay Miklós 170 éve, 1853-ban hozta létre Pécsett családi vállalkozását, amit később kisebbik fiára, a festői pályára kívánkozó Vilmosra hagyott. Az agyagárugyárat eredetileg bátyja, Ignác vezette, de mivel ő nem bizonyult tehetséges irányítónak, az apa végül a fiatalabb fivérre bízta a feladatot – a későbbi hatalmas sikerek pedig őt igazolták.

Miközben a manufaktúrát fejlesztette, Zsolnay Vilmos végig alkotóművész maradt. Nagyon fontosnak tartotta például az új kerámiaanyagok kifejlesztését: az ő találmánya a pirogránit és a porcelánfajansz, de az eozin technikájának kidolgozásában is közreműködött többek közt. A korszak nagy építészei előszeretettel alkalmazták az épületkülsőkön használható kőcserepeit.

Ő vezette a gyárat a világhírnév felé, innovatív termékeinek világvásárokon és nemzetközi kiállításokon való bemutatásával.

Zsolnay Vilmos 1900. március 23-án hunyt el, halála után a gyárat fia, Miklós irányította, akinek már apja életében is döntő szerepe volt a cég gazdálkodásában, irányításával az ipari termelés került túlsúlyba. Az ő halálát követően örökösök, majd 1945 után az állam kezébe került a vállalkozás. A rendszerváltást követően Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szerveződött, ami többszöri tulajdonosváltás után még ma is széles választékban állít elő kerámiatermékeket. A porcelángyár területén 2010-ben kulturális negyedet alakítottak ki.

Forrás: Litera-Túra Művészeti Magazin Facebook, Zsolnay.hu

Hirdetés