Hirdetés

Egy izlandi cég pécsi székhelyű franchise-partnere nyerte a pécsi önkormányzat e-rolleres tenderét. Három évig ők üzemeltethetik a leendő, több száz rollerből álló flottát, és a már meglévő e-bicikli rendszert (PécsiKe). A rollerek kioldási díja 230, percdíja 54 forint lesz. Auth István önkormányzati képviselőt, a Városfejlesztési és Gazdasági bizottság tagját kérdeztük a részletekről.

Mit kell tudni a nyertes cégről? 

– A Hopp izlandi cég, de számos európai országban van franchise-partnere, például Svédországban, Spanyolországban, Norvégiában, Lengyelországban vagy Olaszországban. Nyolc országban vannak jelen 28 partnerrel, 6000 rollert üzemeltetnek. A magyar piacon most debütálnak. A nyertes cég pécsi székhelyű és a régióban is szeretnének terjeszkedni. 

Miért őket választották, mennyiben adtak jobban ajánlatot, mint a másik cég?

– A pontrendszer előre meghatározott súlyozással rendezte sorba a pályázókat. Szinte mindegyik feltételben jobb ajánlatot adott a Hopp Mecsek Kft.

Hány rollert fog telepíteni a cég?

– A szerződésben 100 darabos kezdő flotta szerepel, és 400 további roller jöhet, ami 500 rollert jelent akár már nyáron. Vállalták, hogy ennyi roller marad télen is, bírni fogják a pécsi telet.

Mennyibe kerül majd a bérlés?

– Nagyon kedvező árat adott meg a szolgáltató, a másik ajánlat se volt drága a többi városhoz képest, de a 230 forintos kioldási díj és az 54 forintos percdíj igen kedvező országos viszonylatban is, ha nem a legkedvezőbb.

Más városokban nagy problémát okoznak a szerteszét hagyott rollerek. Hogyan próbálják megelőzni ezt a helyzetet?

– Erre már a pályázat kiírásakor ügyeltünk és bele is került a feltételek közé.

Csak a kijelölt helyen lehet a rollert letenni, giroszkóppal vannak ellátva – hogy a feldöntést jelezze az üzemeltetőknek -, valamint kamerával. Amit még fontos megemlíteni, hogy a sétálóutcákban maximum 10 km/órás sebességgel tudnak majd közlekedni, máshol 25 km/óra lesz a maximum sebesség. Bízom benne, hogy a környezetünk és a közlekedésünk érdekében hamar elterjed ez a nagyszerű szolgáltatás. 

A közgyűlési előterjesztést ITT, a szerződést ITT lehet megnézni.

Hirdetés