25 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldPénzhiány miatt nem kapták még meg a béremelésüket a PTE munkavállalói

Pénzhiány miatt nem kapták még meg a béremelésüket a PTE munkavállalói

Béremelés helyett egyszeri kompenzációt kaptak a Pécsi Tudományegyetem alacsony keresetű munkavállalói – 25 százalékos inflációkövető fizetésemelés helyett – közölte az ATV.

Az egyetem három szakszervezete még tavasszal intézett petíciót az intézmény vezetéséhez a béremelésekkel kapcsolatban. Két követelésük volt: a legkisebb keresetűek soron kívüli bérkompenzációja és a 25 százalékos inflációt követő bérrendezés.

https://www.pecsma.hu/hirzona/van-aki-300-ezret-sem-keres-beremelest-kovetelnek-a-pte-oktatoi/

Az ATV híradója szerint az egyetem nem kívánt nyilatkozni, azonban közleményükben úgy fogalmazott, hogy

[su_quote]a tárgyalások során a felek megegyeztek abban, hogy az egyetem az év első felére egyszeri, 200 ezer forintos bérkompenzációt utal azon dolgozóknak, akiknek alapbére nem haladja meg a bruttó 450 ezer forintot, és azoknak, akiknek átlagos munkabére nem haladja meg a bruttó 550 ezer forintot. Az egyetem ezt az összeget csütörtök reggel elutalta a dolgozóinak.[/su_quote]

A 25 százalékos bérkompenzációt azonban pénzhiány miatt egyelőre nem tudja megvalósítani a PTE – ezt közölték a szakszervezetekkel.

Mint írja a csatorna, a PTE-nek egyelőre nincs finanszírozási szerződése erre az évre a kormánnyal, pedig lassan eltelt már fél év. A vezetés arra hivatkozik, hogy amíg ezt nem írják alá, addig nem tudnak bért emelni. A szakszervezet szerint mivel nincs finanszírozási szerződés, az egyetem alapítványa szabálytalanul működik, ami komoly jogi aggályokat is felvet.

A dolgozók nem mertek nyilatkozni az ATV stábjának, mert „félnek a retorziótól”, de volt, aki kilátásba helyezte a munkahelyváltást (akár külföldön), több állás vállalását.

A munkavállalók szerint az egyetemi átalakítások során nem ezt ígérték a kuratóriumi vezetők. Akkor 30 százalékos béremelésről volt szó, azonban ezt állításuk szerint nem mindenki kapta meg. Elegük van, a sztrájktól sem riadnának vissza.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő