8 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaHorvát szellemi kulturális örökség Mohácson

Horvát szellemi kulturális örökség Mohácson

Horvátországnak az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő kincseivel, hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők azon kiállításnak köszönhetően, amely pénteken nyílik a Mohácsi Történelmi Emlékhely fogadóépületében.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-nek elmondta: az először tavaly novemberben, a Néprajzi Múzeumban berendezett tárlaton kézműves termékek, tablók, képi és hanganyagok segítségével mutatják be a horvát szellemi örökségnek azt a tíz elemét, amelyből kilencet felvett a listájára, egyet pedig sürgős védelmet igénylő értékké nyilvánított az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete.

A Szekó József, Mohács fideszes polgármestere, Vesna Juric Bulatovic, Horvátország kulturális miniszterhelyettes, Ljiljana Pancirov, pécsi horvát főkonzul, s mások mellett a Zágrábi Néprajzi Múzeum képviselőinek részvételével 16 órakor nyíló kiállításon láthatóak azok a ruhákat és lakástextíliákat díszítő csipkék, amelyeket más európai államokkal ellentétben nem apácazárdákban, polgári, vagy nemesi, hanem paraszti környezetben kezdtek készíteni.

A fogadóépület kupolatermének látogatói megismerkedhetnek az úgynevezett szűk hangterjedelmű kétszólamúsággal. Az Adriai-tenger keleti partvidékén honos komplex népzenei stílus a nem temperált hangviszonyon, valamint egy jellegzetes hangszínen alapul, s a vokális zenélésben, mindenekelőtt az igen erőteljes, részben orrhangon való éneklésben jut kifejezésre.

A tárlaton megtudható, hogy a főbb jegyeit a 10. század óta őrző dubrovniki Szent Balázs-napi felvonulás a város védőszentjének ünnepe, akinek megjelenése megmentette Dubrovnikot a velenceiek támadásától. A gorjani pünkösdi királynéjárást pedig fiatal lányok tartják, hogy pünkösdkor a falu házait járva előadhassák rituális énekekből és kardtáncból álló műsorukat.

A kereszt követése elnevezésű körmenet egy öt évszázados, nagycsütörtökről nagypéntekre virradóra szervezett ájtatossági szertartás, a Hvar szigetének belsejében élő lakosság mélyen vallásos megnyilvánulása. A Hrvatsko Zagorje térség a férfiak által puha rostú fákból faragot és nők által természetes alapú festékekkel díszített, több mint félszáz féle fajátékkal került fel a listára.

Kastav városnak a mohácsi busójáráshoz hasonló kolompos felvonulása a helyi kulturális identitás jelképe. A kifordított báránybőröket, karneváli maszkokat és termékenységet jelképező fejfedőket viselő férfiak január közepétől hamvazószerdáig több mint tíz csoportba verődve járják a falut és a szomszédos településeket, hogy elbúcsúztassák a telet.

Kitüntetett figyelmet kapott az UNESCÓ-tól, így a tárlat szervezőitől is az évszázados hagyományra visszatekintő észak-horvátországi mézeskalács-készítés, a három évszázada korhű jelmezekben lebonyolított, a lovagias magatartás fontosságát hangsúlyozó, továbbá a szülőföldhöz való ragaszkodást jelképező Sinj-i lovagi torna, és az ojkanje énekstílus. Utóbbi a dinarai areálhoz tartozó területeken honos archaikus népi éneklés, amelyet jellegzetes torokhang igen sajátos rezgetése jellemez.

Buchert Eszter úgy vélte: a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen április 26-ig látható kiállítás hasznos abból a szempontból, hogy bővíti a látogatóknak a horvát nemzeti hagyományokkal kapcsolatos ismereteit, de egyben ráirányítja a figyelmet arra is, hogy Magyarországnak sok feladata van saját kulturális, szellemi örökségének népszerűsítése, nemzetközi elfogadtatása terén.

Utalt rá: Magyarország szellemi kulturális örökségei közül eddig kettő, a mohácsi busójárás és a táncház módszer került fel az UNESCO listájára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő