16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálMégis tüntetnek a bányászok?

Mégis tüntetnek a bányászok?

Csak a húsz évvel ezelőtti állapot visszaállítása elfogadható a bányászoknak, más nem. Ugyanakkor nem mindenki tüntetne, vannak, akik inkább tárgyalnának. Az érintettekről nincsenek pontos adatok.  

A csütörtökre tervezett bányászdemonstrációval azt szeretnék elérni, hogy az úgynevezett 23/91-es rendeletet állítsák vissza, amelyben részletesen, szakmák szerint lebontva sorolták fel a bányászoknak járó kedvezményeket. Szemán István, a mostani és a korábbi tüntetés főszervezője szerint a bányászok ragaszkodnak a korábbi rendelethez.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint tavaly Baranya megyében 1237-en, Pécsen 423-an kaptak egészségkárosodási járadékot, és csak 28 esetben történt meg az ellátás megszüntetése – valami miatt. Az ő juttatásaikat nem korlátozták az elmúlt évek változásai során.

Ettől eltérő kedvezményt jelent az egyes bányászati dolgozók társadalombiztosítási kedvezményeiről szóló 23/91-es rendelet alapján megállapított, de 2012-ben rehabilitációs ellátássá átalakított rokkantsági nyugellátás. Az e körben érintetteknek kötelező rokkantsági felülvizsgálatra kellett jelentkezniük, s egy részük – a felülvizsgálat után – a korábbival megegyező összegű ellátást kaphatott. Ők azok, akik 10 évet a föld alatt töltöttek el, és a bányászat során 29%-os egészségkárosodást szenvedtek. Ám rajtuk kívül mások, a felszínen dolgozók is részesültek korábban a különböző kedvezményekben. A nyugdíjfolyósítónál – érdeklődésünkre – ugyanakkor nem tudtak rájuk vonatkozó adatot legyűjteni, így nem lehet tudni, pontosan hányan lehetnek érintettek az utóbbi körben.

A minap a minisztériumban megtartott tárgyalás után kiderült, hogy komoly szándék mutatkozik a kormány részéről, hogy a mélyművelésű bányászok kedvezményeit javasolják kiterjeszteni a külszínen dolgozókra is.

A tárgyalásokon is részt vevő Firkó János – aki maga is volt bányász – szerint az a cél, hogy ne kezeljék külön azokat sem, akik a felszínen dolgoztak, néha nehezebb munkát végezve, mint lenti társaik. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy 36 év munkaviszonnyal rendelkező, nem vájatokban dolgozó szakember is eleshet a bányászoknak járó kedvezményektől, pedig ő éppolyan fontos részét képezte a munkának, mint társai. Firkó maga is bízik abban, hogy a kabinet támogató döntést hoz a bányászok ügyében, ezzel együtt azonban ő sem tudta pontosan megmondani, jelenleg hány embert érinthet hátrányosan a mostani rendelkezés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő