15 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálLenyomnák az MSZP-t a Szocdemek

Lenyomnák az MSZP-t a Szocdemek

szocdem6

Minden körzetben meg szeretné előzni az MSZP-t és a legerősebb baloldali formációként kerülne ki a választásokból a Magyar Szociáldemokraták Pártja. Schmuck Andor, a szervezet elnöke Pécsen azt mondta, a ma megfigyelhető baloldali széthúzás sehova sem vezet.

Balogh Zoltán
Balogh Zoltán

Négy baranyai jelöltje között két ismertebb arcot is indít képviselőjelöltnek a

Juhász István
Juhász István

szociáldemokrata párt a 2014-es országgyűlési választásokon. Az egyik pécsi körzetben Juhász István, az MSZP egykori városi elnöke mérettetheti meg magát, míg Szigetváron a Dunántúli Napló korábbi főmunkatársa, felelős szerkesztője, Balogh Zoltán indulhat. Rajtuk kívül Pécsett Gavri Edit, Mohács térségében Haraszti Gábor Sándor kapott bizalmat, hogy megdolgozzon a választók kegyeiért.

A Szocdemek – ahogy a párt magát nevezi – korábban részt vettek volna egy baloldali összefogásban, de az idősek jobb boldogulását célzó javaslataikat nem tudták elfogadtatni sem a Bajnai-féle Együtt 2014-el, sem az MSZP-vel. Pedig 80 ezer nyugdíjas bevonásával készítették el a szép korúak 15 pontját. Ezért döntöttek úgy, hogy külön pártként, külön jelöltekkel indulnak.

– Azt gondoljuk, hogy szükség lett volna összefogásra, hogy mi baloldaliak együtt tudjunk alternatívát mutatni a mai hatalom leváltására. Azt vettük azonban észre, hogy a mai baloldalon „párbeszéd a mandátumért” mozgalom indult. De mi úgy gonduljuk, ha nem pozíciókért, helyekért kell harcolni, hanem értékekért – fogalmazott Schmuck Andor.

Gavri Edit
Gavri Edit

– Ha azt látjuk, hogy a baloldal egyes pártjai elindulni sem tudnak a választásokon, hogy

Haraszti Gábor Sándor
Haraszti Gábor Sándor

az egyik legfontosabb problematika a baloldalon, hogy ki, milyen cd-t hova vitt, ha azt látjuk, hogyan tudják Gyurcsány Ferenc továbbélését biztosítani, világos és egyértelmű, hogy mi, szociáldemokraták válunk alternatívává.

Schmuck leszögezte: eddig azt gondolták, ők lesznek az egyik ellenzéki párt; most már úgy vélik: ők lesznek az egyetlen  baloldali párt 2014 tavaszától.

Elmondta azt is, hogy ezért a saját alternatívájukat mutatják fel: 106 választókerületben indítanának önálló jelöltet, s maguk mögé szeretnék utasítani az összes baloldali pártot; olyan jelölteket kerestek, akik világos alternatívákat tudnak adni, mindenki számára elfogadhatóak.

Lapunk kérdésére a pécsi esélyekről azt mondta, mindkét körzetben szeretnék maguk mögé utasítani az MSZP-t.

Bár a Szocdemek programjáról egyelőre nem esett szó, az biztos, hogy az idősek nagyobb megbecsülésének elérését zászlajukra tűzik majd. Schmuck a szocialisták ellenfeleinek tartja a pártját, egy olyan párt ellenfelének, amely egy ötszázalékos törpepárt zsarolási potenciáljával sem bírt el – utalt a Bajnai-féle Együtt-PM-re Schmuck.

Juhász Istvánt korábban megkérdeztük arról, miért szállt be a kampányba  a Szocdemek oldalán. – Hagyományok, csapat, barátság jellemzi, nem érdekekről szól, s úgy érzem, hozzá tudok járulni a baloldal megtisztításához – magyarázta Toller egykori jobbkeze. Cikkünkben azt is elmondta, annak idején miért kellett szakítani az MSZP-vel.

[box title=”Gyurcsány és a bajai videó?”]Schmuck azt mondta, végre ki kéne már derülnie, hogy a bajai videónak a hátterében kik állnak. Az ugyanis szerinte nagyon sokat segítene a baloldal számára. „Legyen világos, látszik, hogy baloldal ekézésében Gyurcsány Ferenc határozott szerepelt vállalt. Nagyon várom már  elmondja egy őszinteségi beszédben, hogy trükkök hány százait használta ahhoz, hogy megpróbáljon a hatalomra visszakerülni” – így Schmuck.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő