16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekBűnmentes karácsonyi finomságok

Bűnmentes karácsonyi finomságok

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk jóval többet enni, mint az év többi napján. Mindenki úgy gondolja, karácsonykor szabad, pedig ilyenkor duplán szaladnak fel a kilók. Sokan a nagy zabálásra várnak egész évben, majd januárban jöhetnek az újévi fogadalmak. De nem kell megijedni, büntetlenül is ehetünk nagyon finomakat és még a desszertről sem kell lemondanunk.

Zöldséges pulykaleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 15-15 dkg zöldbab, fejtett zöldborsó és karfiol
  • 1-1 csokor petrezselyem- és zellerzöld
  • 1,5 liter forró víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi fehérbors

Elkészítés

Először mosd meg húst, majd öntsd rá a vizet, aztán ízlés szerint sózd meg és forrald fel. A hagymát, a petrezselymet és a zellerzöldet alaposan tisztísd meg és add a leveshez. A húst egy órán keresztül főzd, a habját az első harminc percben folyamatosan szedd le, végül fedd le a fazekat úgy, hogy egy kis részen a gőz folyamatosan távozhasson.
Amíg a leves fő, mosd meg és karikázd fel a sárgarépát, vágd kis kockákra a karalábét. A húst, a hagymát és a zöldségeket vedd ki a levesből, majd szűrd át a levét. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt tedd bele a leszűrt levesbe, és főzd 15 percig.

pulykaleves

 

Rácponty

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg ponty (kevésbé zsíros)
  • 40 dkg tisztított burgonya
  • 10 dkg kockázott vöröshagyma
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 dl kefír
  • só, fűszerpaprika

Elkészítés

Mosd meg a burgonyát, majd héjában főzd meg. A halat – érdemes a helyszínen kérni a tisztítást – öblítsd le, sózd meg, majd egy kevés olajon süsd elő. Kockázd fel a hagymát, majd a megmaradt olajon pirítsd üvegesre. A burgonyákat karikázd fel, és tűzálló tálba tegyél egy réteget. Borítsd be a hallal, tedd rá a lepirított hagymát, a karikákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Tedd rá a maradék burgonyát és locsold le kefírrel. A 220 fokra előmelegített sütőben süsd 30-35 percig.

rácponty1

 

Gesztenyés csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 egész csirkemell
  • 37 dkg natúr gesztenyemassza (vagy 80 dkg friss gesztenye)
  • 20 dkg aszalt szilva
  • bors
  • olaj
  • cukor
  • vaj
  • petrezselyem

A körethez:

  • krumpli
  • répa
  • brokkoli
  • hagyma
  • fokhagyma
  • alma

Elkészítés

Filézd ki a megmosott csirkemelleket, majd hosszában vágd fel őket, így 12 szeletet kapsz. Sózd, borsozd és rakd félre kicsit.
A gesztenyemasszát vagy a megpucolt és kifőzött gesztenyét törd össze, keverd el a csíkokra vágott aszalt szilvával és 1 evőkanál cukorral. Jól dolgozd össze, ha nagyon száraz, akkor adj hozzá egy kevés vajat.
A melleket klopfold ki és tölsd meg a masszával úgy, hogy teljesen elfogyjon. Tekerd fel a szeleteket és tűzd meg fogpiszkálóval, majd tedd tűzálló jénaiba vagy tepsibe és öntsd le egy kevés olajjal.
A zöldségeket tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra és halmozd a hús mellé. Hintsd meg ételízesítővel és petrezselyemmel, és a tedd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára.

gesztenyés csirke

 

Joghurtos banános pite

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg gyümölcscukor/nyírfacukor/nádcukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg zabliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 3 nagyobb banán
  • (kandírozott) citromhéj
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A vajat a cukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojásokat és a sütőporral kevert lisztet, valamint a joghurtot. Az így kapott tésztát válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobb adagot nyújtsd ki és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába.
A banánokat hámozd meg, majd mindegyiket vágd ketté és öntsd nyakon a citromlével. (Ha a pépes tölteléket jobban szereted, a banánokat nyomkodd össze villával és ezután terítsd szét a tésztán.)
A maradék tésztát nyújtsd megfelelő méretűre és rakd a töltelék tetejére. Süsd meg 40-45 perc alatt előmelegített sütőben. Tálaláskor kínálhatsz mellé vanilía fagyit.

banános pite

 

Málnás muffin

Hozzávalók:

  • 125 gramm kókuszliszt/zabliszt
  • 6 tojás
  • 250 gramm natúr joghurt
  • édesítő (sztívia, méz, nyírfacukor)
  • 400 gramm málna
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 gramm zselatin

Elkészítés:

Keverd össze a tojásokat, a lisztet, a joghurtot, az édesítőt és a szódabikarbónát. Tedd muffin formákba, majd süsd 180 fokon nagyjából 20 percig. Hagyd kihűlni.
Melegítsd fel a málnát és add hozzá a zselatint, amit előzőleg hideg vízben elkevertél. Adj hozzá egy kevés édesítőt. Hagyd kihűlni, majd kanalazd rá a muffinokra és tedd a hűtőbe.

málnás muffin

 

Forrás: enportal.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő