20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőNem gáz, ha friss szülőként nem mindig tudod, mit csinálsz! Ez a...

Nem gáz, ha friss szülőként nem mindig tudod, mit csinálsz! Ez a két pécsi anyuka mindenben segít…

Pálfi Betti és Pintér Edina hosszú évtizedek óta élnek hivatásuknak, a kisgyermekgondozásnak. A pécsi hölgyek munkatársak voltak a helyi klinika újszülött részlegén, közben jó barátnőkké váltak, mostanra pedig saját vállalkozást indítottak. Motivációjuk a szakmájuk iránti elköteleződés és a segítő szándék minden újdonsült szülő felé, mely anyaként is vezérli őket. Nyáron megjelent könyvükben hasznos és közérthetően megfogalmazott tippeket adnak a családoknak.

– A munkánkkal és a lelkes hozzáállásunkkal elégedett anyukák gyakran tették fel nekünk a kérdést: nem lehet titeket hazavinni? Ez természetesen azért van, mert kezdő szülőként, vagy éppen visszacsöppenve a kisbabások körébe az ember bizonytalan, sokan kissé félve tekintenek azokra a napokra, mikor otthon, már csakis magukra és esetleg családtagjaikra számítva, profi támogatás nélkül kell az új kis jövevényről gondoskodniuk.

Tanácsot, segítséget kérni viszont egyáltalán nem szégyen, sőt ajánlott!

Mi azon vagyunk, hogy lehetőség szerint előre felkészítsük az érdeklődőket erre az egyébként esendő időszakra, és tudatosítsuk bennük, hogy nincsenek egyedül az eléjük gördülő akadályokkal. A könyvben rengeteg témával foglalkozunk a kórházi táska összekészítésétől, az aranyórán át, egészen a csecsemő számára ideális otthon kialakításáig, de az apa, valamint a nagyszülők szerepének is szenteltünk egy-egy fejezetet – foglalta össze Pálfi Betti.

A kötet célja, hogy a kezdő szülők tudásának tárházát a gyermekágyas időszakról már a baba érkezésére való felkészülés ideje alatt bővítse. A szerzők szerint ez azért fontos, mert maga a szülés sokszor annyira fókuszban van a családok, főleg természetesen az attól talán leginkább tartó várandósok körében, hogy nem sikerül igazán rákoncentrálni az azt követő lépésekre. Ez pedig kapkodáshoz, bizonytalansághoz vezethet, ami nem engedi igazán jól megélni a csodás közös pillanatokat.

– Ha a szülők hitelt érdemlő információkhoz jutnak és így tudják, melyik időszaknak mik a nehézségei és persze azt is, hogy a szálak ki fognak simulni idővel, akkor könnyebb nekik. Például egy másodnapos kicsi esetében gyakran tapasztalható, hogy állandóan enni szeretne, le sem tudja tenni az anyuka. Ilyenkor sok kismama a feladás határára kerül, holott ha tudná, hogy ez természetes és általában rövid időn belül múló dolog, biztosan egyszerűbben kitartana. A Dinetti Babusgató foglalkozásain 3 órán keresztül ilyen fontos témákról beszélgetünk, gyakorlunk. Azt gondoltuk, hogy mindemellett jó lenne, ha tényleg hazavihetnék az általunk összegyűjtött tippeket, ezért íródott a könyv, ami jelenleg nálunk és a PanDani Világa oldalon rendelhető, de idén bemutatkozik a budapesti BabaMama Expón is – tudtuk meg Pintér Edinától.

Hozzátette, mindenkinek van egy elképzelése a pillanatokról, mikor hazaviheti a várva várt csöppséget, de mikor valójában belecsöppennek a mindennapi teendőkbe az anyukák-apukák, akkor rádöbbennek: attól, hogy sok idillikusnak tűnő képet láttak filmekben, a városban babakocsit tologató édesanyák pedig olyan boldognak tűnnek, bizony a kisgyermekes léthez az örömök mellett hozzátartoznak a kihívások, rengeteg feladat is, amikre nem számítottak.

Az események annyira röpülnek egymás után, hogy sok esetben csak átvészeljük az aranyat érő heteket, akár hónapokat, anélkül, hogy átélhettük volna a csodát

– mondta.

Néhány részlet a könyvből:

– Mindig hangsúlyozzuk, hogy minden várandósság, szülés, baba, család más. Vannak olyan többgyerekes szülők, akik azt gondolják, már valamennyi trükköt ismerik. Aztán kiderül, hogy az újszülött máshogy jön világra és merőben különbözően viselkedik a nagyobb testvérhez képest. De sokszor halljuk azt is, hogy egyszerűen már megkoptak az emlékek, ezért számukra is hasznos lehet tehát az ismétlés – nyilatkozta lapunknak Pintér Edina. Pálfi Betti kiegészítése szerint

workshopjaikon 15-20 százalékos arányban vesznek részt olyanok, akik már nem első gyermeküket várják.

Mint az interjú során kiderült, a szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az apákat bevonják a folyamatokba, hiszen egyrészt ugyanolyan fontos szerepet játszanak a gyermek életében, mint az anyák, másrészt sokkal jobban tudják támogatni a kórházból kikerülve esetleg még gyengébb, a segítségükre szoruló nőket ha tisztában vannak azokkal a tényekkel, amikkel a felkészítőfoglalkozásokon találkoznak.

– Volt egy nagyon aranyos visszajelzésünk: egy anyuka mesélte, hogy a párja több alkalommal idézett a könyv vonatkozó részeiből eleinte, komolyan vette a küldetést, miszerint neki az a feladata, hogy tartsa a lelket a kismamában. Ahhoz, hogy a gyermekágyas időszak, tehát a szülést követő első hat hét békésen teljen, hasznos lehet a nagyszülőkkel is egyeztetni bizonyos témákban, például altatásról, vagy arról, ha mondjuk az anya nem szeretne cumit adni a kicsinek, esetleg csak igény szerinti szoptatást tervez, illetve kérni az egész családot, hogy az esendő anyát mindig kitartásra ösztökéljék szükség esetén.

Rendkívül fontos, hogy beszélgessenek egymással

– vélekedett Pálfi Betti.

Balról jobbra: Pálfi Betti és Pintér Edina

Mit kell tudni a kötetet kiadó két hölgyről?

Pálfi Betti közel 20 éve dolgozik újszülöttekkel, előbb a Baranya Megyei Kórházban, most pedig a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, mint az újszülött részleg vezető ápolója. Végzettsége szerint egyben csecsemő- és gyermekszakápoló, intenzív terápiás gyermekápoló, babamasszázs-oktató, gyermekágyas segítő, és egészségügyi gyakorlatvezető. Pintér Edina több mint 20 éve indult el ezen a pályán, nővérként teljesített szolgálatot a már nevezett kórházakban, később a Da Vinci magánklinikán, szintén csecsemők mellett. Most pedig „szabadúszó“ dúla, babamasszázs-oktató, gyermekágyas segítő. Hat éve alapították együtt a Dinetti Babusgató vállalkozást, mellyel fő céljuk, hogy anyákként és tapasztalt szakemberekként kezdő szülőknek segítsenek – főként az általuk legesendőbbnek nevezett, gyermekágyas periódusban. Nemrég debütált kötetükben közérthetően, de nyilván hozzáértőkként foglalják össze a legfontosabb információkat az általuk tartott foglalkozásokon is érintett témákról. A könyvet ajánlják többek közt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, dr. Kovács Kálmán András, valamint dr. Funke Simone, az intézmény Neonatológiai Tanszékének vezetője is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő