22 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekKutyapórázt a gyerekre?

Kutyapórázt a gyerekre?

Természetesen nem kutyáknak való pórázról beszélünk, hanem az úgynevezett gyerekhámról, melynek célja, hogy a csemete ne tudjon túl messzire szaladni szülője mellől. Ezzel az eszközzel Pécsett viszonylag ritkán találkozni. Így nem csoda, hogy megütközést vált ki az emberekből, ha kutya helyett egy tipegő gyereket látnak a póráz végén. Nemrég a legnagyobb közösségi oldalon kavart nagy port egy posztolt fotó, melyen egy anyuka a pécsi Kossuth téren ilyen biztonsági eszközzel „sétáltatja” gyermekét.

Az ominózus képhez a Facebookon érkezett több mint negyven hozzászólásból jól látszik, hogy a pécsi szülőket jelentősen megosztja a gyerekpóráz vagy ha így jobban tetszik, gyerekhám, esetleg sétálóöv létjogosultsága – persze a lényegen nem sokat változtat az eszköz megnevezése.

póráz4
Nyugaton már egészen elterjedt a dolog – képünk illusztráció

Van, aki szerint az alapgondolat nem hülyeség, bár a látvány valóban bizarr, akadtak, akik a járástanulás időszakában tudják elképzelni az eszköz használatát, sokan pedig teljesen felháborodtak a tárgy létezésén is. A kép alatti véleményekből egyébként az is kiderül, hogy bár Magyarországon meglehetősen szokatlan pórázzal védelmezni a gyereket, tőlünk nyugatra, például Skóciában és Németországban szinte mindennapos látvány az utcákon.

kommentek
Több, mint negyven komment érkezett a posztolt fotó alá

Gyerekhámot egyébként a pécsi babaholmikat forgalmazó üzletek többsége is tart készleten, de mint mondják, nem adnak el belőlük hatalmas mennyiségeket.

– Sokan még nem ismerik ezt az eszközt, úgyhogy talán ezért sem keresik ezrével, a legjobb reklám ugyanis az lenne, ha látnák a szülők, hogy mások is használják. Nálunk havi egy-kétszer vásárolnak ilyesmit, és aki ilyet vesz, az tudatosan keresi – mondja Csák István, a pécsi BabyCenter üzletvezetője.

Maga az eszköz pont az, aminek látszik. A marketingszöveg a biztonságot és a gyerek szabadságérzetét hangsúlyozza, de azért mindenki tudja, hogy ez nemcsak erről szól. A „biztonsági öv” nagy rajongóinak valószínűleg sokat számít, hogy a folyamatos fel-le sprintelés helyett nyugodtan napozhatnak a tengerparton, vagy bámulhatják a kirakatokat, a gyerek úgysem tud elfutni túl messzire.

[note note_color=”#95e283″]Pécsen sokan nem sétáláskor alkalmazzák a gyerekpórázt. Helyette a régi típusú etetőszékekhez, vagy felnőtt székekhez használják biztonsági övként. [/note]

gyerekpóráz
A katicaforma egy kicsit barátságosabbá teszi az eszközt

Többféle fazon is létezik, többségük úgy van kialakítva, mint egy pántokból varrt mellény, de létezik plüssfigurás, hátizsákos változat is. A kicsi testi épségét tehát nem veszélyezteti az eszköz, Szabó Erika, klinikai szakpszichológus, a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pécsi tagintézményének megbízott vezetője szerint viszont a kicsi fejlődését annál inkább.

– Az önszabályozásnak kis korban kell kialakulnia. Ezt eleinte a szülő folyamatos figyelmeztetéseinek, kontrolljának köszönhetően tanulják meg a gyerekek, majd az önszabályozás belsővé válik, így a kicsi már felügyelet nélkül is körülnéz az úttest előtt, és óvatosan közelíti meg a veszélyes helyeket. Ám ha a szülői szabályozás helyett a póráz mindig megállítja, mielőtt ő körülnézhetne, a gyermek nem fog odafigyelni, csak hagyja, hogy irányítsák. Erre az egyébként igen nehéz és munkás tanulási folyamatra a gyereknek és a szülőnek is szüksége van – így a szakember.

póráz3

Szabó Erika hozzáteszi: természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor aktuálisan segítség lehet egy ilyen biztonsági eszköz. Például amikor egy hiperaktív, nagyon mozgékony gyermeket tömegbe viszünk, vagy ha van mellettünk még egy csecsemő a babakocsiban és nagyon forgalmas út mellett haladunk. Fontos azonban, hogy ez csak alkalmanként forduljon elő, és maximum ötéves korig. Ha a gyermekkel nagycsoportos korára sem lehet megértetni, hogy várja meg a szülőt, és nézzen körül mielőtt lelép az útra, az sokat elárul a szülő-gyerek kapcsolatról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő