16 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekPécsi nők, akik (belső)térben gondolkoznak

Pécsi nők, akik (belső)térben gondolkoznak

Amikor személyiségjegyeinket, stílusunkat vagy küldetésünket szeretnénk megmutatni irodánk vagy otthonunkon keresztül, de egyedül nem boldogulunk ennek kifejezésében, akkor biztosan számíthatunk a azokra a szakemberekre, akik a lakó- és munkaterek személyre szabásának szentelték életüket. Három, egymáshoz közel álló, de különböző szakmát képviselő, lakásbelsők tervezésével és kivitelezésével foglalkozó pécsi hölggyel beszélgettünk küldetésükről.

[box title=”Az enteriőr tervező” box_color=”#c2a8b8″ title_color=”#2c0c1c”]

Vátyi Erika enteriőr tervező tinédzserként komoly kihívás elé állította családját, mivel akár apró szobáról vagy nappaliról volt szó, Erika állandó késztetést érzett az átrendezésükre. Ennek ellenére a közgazdasági pályát választotta. A fordulópontot lakásának megtervezése jelentette, ahol gyakorlatilag a tartófalakon kívül mindent a saját ízlésének megfelelően szabott újjá. Ez volt az az élethelyzet, amely világossá tette számára valódi hivatását. Így visszaült az iskolapadba és kitanulta a szakma csínját-bínját.

Ezt követően 5 évig építette vállalkozását és megszerezte a megfelelő szakmai tapasztalatot, míg végül úgy döntött, hogy 2014-ben főállását hátrahagyva a szenvedélyének szenteli életét. Az általa képviselt stílus modern, elegáns és kifinomult. Persze minden esetben a megrendelő személyiségének stílusjegyeit tekinti irányadónak, amelyeket átfogó válaszelemzés és rengeteg beszélgetés és konzultáció alapján határoz meg. Erika minden megbízásánál alapjaitól gondolja és értelmezi újra a tereket, helyiségkapcsolatokat, funkciókat. Imádja a tervezés kreatív részeit, a konkrét termékek, színek és textúrák megfogalmazását és a modern dizájntermékeket.

Mostanában épp egy elhagyott gyárépület loft (ipari) stílusban való feldolgozását tartaná izgalmas kihívásnak, akár iroda vagy lakás tervezéséről lenne szó.  [/box]

Vátyi Erika Interior Design - Villányi passzív ház 3D
Vátyi Erika legújabb munkáinak egyike

 

[box title=”A lakberendező” box_color=”#dbeaae” title_color=”#3b462f”]

A Susi Lakberendezést Kotvász Márta, vagyis Susi jelenti, aki 25 éve tevékenykedik lakberendezőként. Susi képzettsége szerint magyar-német szakos tanár, aki eredetileg könyvtárosként helyezkedett el, majd építész férje támogatásával került közel a lakberendezéshez.

A fegyelmet és feszített munkatempót kívánó szakma szerinte 90%-ban pszichológia, 10%-ban mesterség, így együtt számára a létező legjobb életpálya! Susi úgy véli, neki nem feladata stílusirányokat meghatározni. Ügyfeleit megismerve el kell nyerni bizalmukat és meg kell látni az átalakítandó térben rejlő lehetőségeket. Munkájában sok a tanítás, hiszen a megrendelők igényeit figyelembe véve terelni kell őket, feltárva a lehetőségeket, elmondva a színek és technikák következményeit, megmagyarázva a kérdésekre adható válaszokat.

Nem szívesen nyúl vissza régi megoldásokhoz, hiszen az új emberek és új feladatok új igényeket támasztanak – mindig az adott megrendelőre kell szabnia a teret. Tapasztalatból dolgozik és nem rutinból. Számára a legörömtelibb, ha végigvihet egy projektet a tervezéstől a kivitelezésen át a befejezésig, lépésről lépésre. Susi szerint a konzultáció és a munkafolyamatban való személyes jelenlét vezet a lehető legtökéletesebb végeredményhez.[/box]

Susi lakberendezés
Kotvász Márta- Susi Lakberendezés

[box title=”A belsőépítész” box_color=”#e8e7d4″ title_color=”#000000″]

Ajtonyi Rita belsőépítész elkötelezettsége már a középiskolás éveire visszanyúlik, hiszen építőipari szakközépiskolában kezdte pályáját. Fiatal lányként foglalkoztatták az osztálytársai által tervezett épületek belső terei, így egyenes út vezetett az építészmérnök szakra. Folyamatosan képzi magát, legutóbb a BME posztgraduális képzésén a belsőépítészetben jelentős szerepet játszó színrendszerekről és színharmóniákról szerzett átfogó tudást, ezzel párhuzamosan pedig dolgozik mérnöktanári végzettsége megszerzésén.

Rita úgy látja, a megrendelők mindig tudják, hogy mit akarnak, van egy kialakult világuk, amelyet a jó tervező sok konzultáció és beszélgetés után megismer. A kliensek életvitele, szokásai nagyban befolyásolják a tervezést, de a 2-3 alkalmas bemutatótermi látogatás is sokat segít az ízlésviláguk feltérképezésében. Fontos aspektus, hogy hazánkban egy lakás vagy iroda 5-10 évre készül, így a kivitelezésnek és anyaghasználatnak is időtállónak kell lennie, bele kell férnie a költségvetésbe és nem utolsó szempontként tetszenie kell a kliensnek, így elmondható, hogy a belsőépítészeti tervezés egy nagyon komplex feladat.

Rita stílusjegyei határozottak, de egyáltalán nem erőszakosak, nagy alázattal áll hozzá a munkához, a megrendelői igényekhez. Kedveli az Armani-féle minden erős bázisszínnel jól mutató gres színt – amely átmenet a hideg szürke és a meleg, de unalmas bézs között – akár burkolat, szőnyeg vagy tapéta formájában. Szereti a rejtett világítást, a gipszkarton álmennyezetet, de a kedvenc része a munkában a kivitelezésnek az a fázisa, amikor kezd alakot ölteni az új otthon és felkerülnek a burkolati elemek, helyére kerül minden anyag és a megrendelő is örömmel látja nagyban a bemutatótermi mintákat.[/box]

Ajtonyi Ritamontazs
Ajtonyi Rita belsőépítész munkája
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő