16 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapPécs AktuálVállalkozóknak juthat az uniós pénz jó része

Vállalkozóknak juthat az uniós pénz jó része

Érdemes már most jól kidolgozott üzleti tervben gondolkodniuk, határozott jövőképpel rendelkezniük a pécsi vállalkozásoknak, mert 2020-ig az uniós források nagyobb része a gazdaságba áramlik majd. A pályázati rendszert is átalakítják ennek érdekében – derült ki egy keddi pécsi rendezvényen. 

A Miniszterelnökség a vállalkozói kedv és a kreatív ötletek ösztönzésére indította el a Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozatot (SUPER), amelynek keretén belül Pécsett is olyan – a Széchenyi 2020 programban hamarosan megnyíló – pályázati  és vállalkozásindítási lehetőségeket ismertettek szakpolitikai előadók, amelyek a kis- és középvállalkozások számára lesznek hasznosak.

Neves előadók szólaltak fel
Neves előadók szólaltak fel

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár elmondta, a következő években a vissza nem térítendő uniós támogatások 60 százaléka a vállalkozások fejlesztésére megy, míg a maradék 40 százalékból az állam gazdálkodhat, amiből a nagyvárosokat bekötik a gyorsforgalmi hálózatba.  Kiemelte, a jövőben folyamatosan informálják majd a vállalkozókat  az elérhető forrásokról, és a pályázati kiírások is flexibilisebbek lesznek, ugyanis a pályázatok beadásának ideje alatt a vállalkozók észrevételei szerint finomítják azokat.

A vállalkozásokról szólt a nap
A vállalkozásokról szólt a nap

Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója elmondta, a korábbi pályázati rendszer bürokrácián alapult, ami a vállalkozókat bizonytalanságban tartotta – ezt meg kell szüntetni. A már formálódó új rendszerről a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy e téren jó úton haladnak. Ezután hangsúlyozta, hogy mivel a vissza nem térítendő források 2020 után leállnak, ezért a vállalkozásoknak úgy kell gondolkodniuk, hogy a projektjeik az után is jövedelmezzenek. Fontos tudni, hogy nem minden tevékenységi kör kaphat támogatást, úgy kell tehát kiválasztani a vállalkozás irányát, hogy célba találjanak a vállalkozók.

Pécs jól jár a támogatással
Pécs jól jár a támogatással

Girán János, Pécs alpolgármestere beszámolt arról, hogy az új, 2020-ig tartó pénzügyi időszak a város számára is kiemelkedő lehetőségeket kínál, hiszen a 31,4 milliárdos forrás felhasználásával a város lakóinak, a helyi vállalkozóknak biztosítanak jobb lehetőségeket. Pécs igyekszik a lehető leghatékonyabban felhasználni a helyi gazdaságot élénkítő programok forrásait – mondta Girán. Az új pályázatok segítségével munkahelyeket létesítenek, telephely- és infrastruktúra-fejlesztéseket hajtanak végre, megújuló energiaforrások használatára vonatkozó terveket dolgoznak ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő