18 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút PécsPécs továbbra is az ország Liverpoolja

Pécs továbbra is az ország Liverpoolja

Elsütöttük már egyszer, hogy Pécs az ország Liverpoolja, már ha arról van szó, hogy mennyi kitűnő zenekart nevel ki magából a város. Olyan zenekarokat, amelyekről egyébként a Halott Pénz, a Kispál és a Borz, a 30Y vagy a Punnany Massif árnyékában nem is hallunk túl sokat. Nos, most újra elérkezett az idő, hogy bemutassunk pár ilyen fű alatt meghúzódó pécsi és Pécs környéki bandát.

KISESTI

A 2012-ben született Kisesti bólyi származású együttes, és ugyan eleinte énekes nélkül játszottak instrumentális dzsesszt és feldolgozásokat, egyedi hangjukat gyorsan megtalálták. Saját dalokat kezdtek írni, saját – és főképp: sajátos – dalszövegekkel. A dzsessz némileg háttérbe szorult, de érezni hatását, ahogy a balkáni folk muzsikáét is. A Kisesti hamisítatlan alterbanda, pörgős, slágergyanús, megmozgató és könnyen énekelhető szerzeményekkel, amelyek csúcsa a klipes nóta, a Nyugi.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3118Bpa2oL0″ width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Ja, a klipet egyébként Beck Zoli rendezte, akit ugye nem kell bemutatni senkinek. Első kislemezük tavaly jelent meg, azóta körbeturnézták már az országot, és bizonyára a pécsiek is elkapták már őket a Zenélő Egyetemen vagy az Ördögkatlanon.

BOJA

A Boja majdhogynem régi motorosnak számít a pécsi könnyűzenei életben, hiszen már 2010 óta nyomják. Egy évvel alakulásuk után már be is zsebelték a Budapesti Fringe Fesztivál világzenei kategóriájának különdíját, ezután pedig sorba járták az ország (és a környező nemzetek) megannyi fesztiválját.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xNBU__o9hpA” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

A Boja magyar népdalokat ötvöz technikás, feszes, funkyra is kacsintgató progresszív dzsesszrock elemekkel, de a lassú reggae sem áll távol tőlük. Ennek eredményeképp olyan zenei világot alakítottak ki, amelyet kilométerekről fel lehet ismerni. Ügyes dobolás, népies-alteros ének, vonósok és fúvósok alkotják ezt a sajátos kis univerzumot. A banda neve egyébként azt jelenti, hogy „törődés”. Szóval, törődjünk velük, mert megérdemlik!

ROKOKÓ ROSÉ

A Rokokó Rosé is 2010-ben alakult, és hosszúhetényi gyökerekkel rendelkezik. A boros nevű bandát hat lány alkotja, és talán onnan lehetnek sokaknak ismerősek, hogy a 30Y és a Nemjuci előtt is felléptek a városban. Persze az országos fesztiválokat sem hagyhatták ki, de megfordultak Olaszországban, Szlovákiában és lengyel barátainknál is. Oké, de milyen zenét játszanak a csajok?

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YsXLodzk858″ width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Nos, nem egyszerű megfogni őket: a népzenei miliő már csak a hegedű és olykor az népies énekdallamok miatt is adott, de a sok helyről merítő etno-folk mellett az alternatív rock, a funk és a dallamközpontú, slágerérett szintipop is nagyban meghatározza megszólalásukat. Túl vannak amúgy már három kislemezen, a Mindenemet című épp idén jött ki.

RUMPROOF

Amikor pécsi kalózmániás arcok metálbandát alapítanak. Furcsának tűnhet ez, mert mi köze a kalózoknak a dallamos fémzenéhez, de ez bizony egy létező alműfaj, számos nemzetközi metálegyüttes utazik ilyen zenében. Ahogy a legnagyobbak, úgy a pécsi kalózok is sokat merítenek a folkból, szóval nem csupán szaggatós fémzenéről van itt szó, hiszen megszólal itt szinti, hegedű, tangóharmónika is.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=FEVVGjTSnT0″ width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

A dalszövegek nyilván a kalózkodásról, a rumról, a nőkről, a fosztogatásokról és a bűnben fogant testvériségről szónak. Valljuk be, ahhoz képest, hogy Pécs közelében hajózható víz nincs, nagyon szimpatikus ennek a bandának a sajátos világlátása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő