Pécs a magyar Liverpool

Halott Pénz, Punnany Massif, Kiscsillag és Kispál, 30Y. Mindenki ismeri már ezeket a pécsi együtteseket, szerte az országban. Már a Mongooz and the Magnetet is egyre többen szeretik. Pécs azonban – mint az ország Liverpoolja – sokkal több zenekart nevel ki magából, mint ahogy az látszik. Sok az egyelőre kevéssé, vagy csak az undergroundban ismert és elismert olyan pécsi banda, akikről jó tudni, hogy léteznek. Összeszedtünk pár ilyen zenekart.

hirdetés

Tomatoes Attack

Nehéz hova tenni a Tomatoes Attack zenéjét. Valahol a reggae, a ragga, és a rock zene határmezsgyéjén egyensúlyoznak, és noha sokaknak ezek a műfajok összeegyeztethetetlennek tűnhetnek, a Tomatoes Attack mégis nagyon izgalmasan, érdekesen gyúrja egybe őket.

A srácok tavaly Karácsonyra kiadták bemutatkozó kislemezüket, amit ingyenesen le is tölthet az, aki tüzetesebben meg szeretne ismerni furcsa, de fogós zenéjüket.

Rönk

A Pécshez közel eső Dunaszekcső neveltjei nyers, kemény, odamondós punkot játszik, azon belül viszont elkalandoznak a durvább hardcore-punk, vagy épp a gördeszkás punk felé. A fiatal baranyai punkok 2013-ban adták ki első és utolsó lemezüket, aminek a remek Hateköznapok címet adták.

Sajnos egy évre rá, a következő nagylemez munkálatai közben fel is oszlottak. De itt a lehetőség arra – ha már ingyen letölthető az anyag –, hogy ebből az elfeledett lemezből kultikus kedvenc legyen.

Ivyz

A 2014 végén alakult Ivyz, jó hangos, nyers, elragadó rock ‘n rollt játszik, nagy vehemenciával, fejletépő energiákkal. Eddig egyetlen kislemezük jelent meg, amit bárki letölthet és meghallgathat díjmentesen.

Sirens Chant

Lassú, súlyos, gyönyörű és mégis katartikusan hervasztó a Sirens Chant „poszt-rock” zenéje. A 2010-es évek eleje óta létező pécsi banda sok-sok koncertet adott már a városban és a környéken, sokan rajonganak is értük, hiszen ilyen alapvetően ismeretlen rétegzenét játszó együttesből Pécsett feltehetően nincs még egy.

A srácok bemutatkozó kislemezét a hazai rocksajtó nevezte már az év legjobb debütálásának, szóval érdemes rájuk vetni egy pillantást.

INTU

A 2010 óta létező INTU együttessel bizonyára sokan találkoztak már Pécs utcáin és esti, „lámpás” koncertjeiken.

A srácok egy gitárral és egy hegedűvel (és néha egyéb folkzenei hangszerekkel) állnak ki, sajátos zenéjükben merítenek népi kultúrákból, folk-dallamokból, az ismerős motívumokat azonban intuitívan (innen a név), rögtönözve teszik magukévá.

Nem ajánlott

Igazi pécsi punk, pécsi témákkal, trágár, szemét, mocskos hozzáállással, ahogy azt kell, idézhető dalszövegekkel, egyszerű és kellőképp tapló gitártémákkal.

 

Két ingyenesen leszedhető lemezük jelent meg eddig, és noha nagyon nem a legaktívabb pécsi zenekarok egyike, a Nem ajánlottal azért néha össze-össze lehet futni, koncertjeik pedig így emlékezetes eseményekké válnak.

Generation Impasse

Nem is olyan rég készítettünk egy videót a fiatal Generation Impasse zenekarral, melyben a kezdő formációk elindulásának a nehézségeiről beszéltek nekünk.

Azóta a srácok már bizonyítottak, a legnépszerűbb baranyai és pécsi fesztiválokon ugyanis megmutatták már, hogy mit tudnak. Kemény, dallamos, szociálisan érzékeny hard rock-szerűségben utaznak, és bizony új, pár hetes kislemezükből is érződik: a fiúk egyre inkább beérnek.