Hirdetés

A III. Önkormányzati Egészségnapra egy szűrőbusz is begördül, ahol ingyenes vizsgálatokkal várják a pécsieket. A rákszűrés mellett több olyan szolgáltatást is igénybe vehetünk, amelyek segíthetnek kialakítani egy egészségesebb életmódot, és ezáltal megelőzni számos betegséget.

Más európai országhoz hasonlóan hazánkban is a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések érintik leginkább a lakosságot, a halálozások háromnegyedét ez a két betegségcsoport okozza – tudtuk meg Dr. Kiss Istvántól, a „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány kuratóriumi elnökétől. Bár vannak szűrővizsgálatok, amelyek akár már korai stádiumban kimutathatják az elváltozásokat, azokon kevesen vesznek részt a különböző kampányok ellenére is. Ahogy a szakember mondta, a vastagbélrák-szűrésen a részvételi arány 40 százalékos, de a statisztikák alapján az emlőrák– és méhnyakrákszűréseken is csak az érintettek töredéke jelenik meg.

– Az adatokból látszik, hogy lakosság nagyobb részét valahogy el kell érnünk, ha másként nem megy, akkor úgy, hogy mi megyünk hozzájuk – vélekedik Dr. Kiss István, éppen ezért a május 18-i Önkormányzati Egészségnapra egy szűrőbusz is begördül az alapítvány jóvoltából.

A lehetőségek persze korlátozottak egy ilyen eseményen, de így is sokféle vizsgálaton vehetnek részt a pécsiek, ráadásul ingyen szakorvosok és rezidensek felügyeletével. Két gyakori daganatos betegség – a szájüregi- és bőrrák – szűrését végzik majd a buszban, ugyanakkor lesz szemnyomás- és testösszetétel-mérés is. A tudatos testhasználattal, az úgynevezett Alexander-technikával is megismerkedhetnek a kilátogatók, amely a különféle mozgásszervi problémák megelőzésében segít. A szűréseken résztvevők az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat kaphatnak, valamint reform ételeket kóstolhatnak, hogy megtapasztalják, az egészséges ételek is lehetnek finomak.

– Alapítványunk kifejezetten a daganatos megbetegedésekkel foglalkozik, de egy ilyen kitelepülésen próbálunk másfajta, hasznos szolgáltatásokat nyújtani, ami belefér a gyors, helyszíni szűrések kereteibe – összegezte Dr. Kiss István.

A vizsgálatok mellett az egészségnapon számos egyéb programmal várják majd a pécsieket, lesz újraélesztési bemutató, drogprevenciós stand, valamint több városi cég – a PÉTÁV, a Tettye Forrásház és Biokom – is képviselni fogja magát, hogy bemutassák saját szerepüket az egészség- és környezet védelme terén.

Hirdetés