Hirdetés

Veréb Eszter, a Pécsi Ágazati Képzőközpont (ÁKK) burkoló tanulója 3. helyezést ért el a szakmát tanuló fiatalok országos versenyén, a Szakma Sztár Fesztiválon. A lányt már kiskora óta érdekelte az építészet, de az íróasztal helyett ő inkább szerszámokat választotta.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta szervez versenyeket a szakmát tanuló fiatalok számára, ezzel is növelve a gyakorlatigényes, „fizikai” munkák társadalmi elismertségét és vonzerejét a szakmatanulás népszerűsítése révén. A területi és központi válogatók után a versenyek országos döntőjét rendszerint Budapesten, a Szakma Sztár Fesztivál keretein belül rendezik meg. Április végén 65 szakma 18 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek a Hungexpóban.

– A verseny feladatait és témaköreit teljes mértékben a szakmai vizsgákat szabályozó képzési és kimeneti követelményekhez igazítják, ezért a jól szereplő diákok részleges vagy teljes vizsgafelmentést kapnak – tudtuk meg Dallmann Krisztinától, a Pécsi ÁKK ügyvezetőjétől.

Így történhetett, hogy Veréb Eszter burkoló tanuló az előkelő harmadik hely mellett elérte a teljes vizsgafelmentést, tehát az ő kezében már ott a szakmai bizonyítvány, igaz, egyelőre csak virtuálisan is. Ahogy az ügyvezető mondta, a lány korábban is a Baranya Vármegyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium tanulója volt, magasépítő technikusként végzett. Az idei tanévben csatlakozott a burkolókhoz, szakmai végzettsége és megszerzett gyakorlata alapján egy tanév alatt végezhette el a burkoló szakirányú oktatást, amelyről teljes egészében a Pécsi Ágazati Képzőközpont gondoskodott duális képzőhelyként.

Dallmann Krisztina és Veréb Eszter

Az építőpar alapvetően egy férfiak uralta terület, kevés olyan nő van, aki burkolónak tanul. Veréb Eszter azonban mindig is biztos volt abban, hogy ilyen jellegű szakmában szeretne elhelyezkedni.

– Alapvetően közel áll hozzám az építészet, hiszen csodálatos dolgokat lehet alkotni – fogalmazott a lány. – Így számomra már kisebb koromban sem volt kérdés, hogy ebben a szakirányban szeretnék majd elhelyezkedni. Viszont nem tudtam elképzelni magam az íróasztal mögé, a vonalak világába, a két kezemmel szerettem volna valami esztétikusat, maradandót alkotni. A burkolás pedig pont ilyen.

A fiatal tanuló teljes szívből ajánlja a szakmát mindenkinek, aki hasonlóan érez.

– Igaz, hogy ez még mindig egy „férfias” szakmának számít, de egyre jobban mosódnak el a határok a férfi-női munkák között. Ez egy nagy pozitívuma a XXI. századnak, hiszen mindenki legyen az, ami csak akar – hangsúlyozta Veréb Eszter.

A versenyre való felkészülésben a Pécsi ÁKK oktatói segítettek neki mind az elméleti, mind a gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban. Ahogy a mondás tartja: „Ha csinálsz valamit, csináld jól, vagy ne is foglalkozz vele.” Veréb Eszter ezzel teljes mértékben egyetért, így munkájából próbálja mindig a legtöbbet kihozni. A megmérettetésen bízott a saját tudásában annyira, hogy tudja, menni fog. Nagyobb nehézséggel nem találkozott, mivel nem is volt olyan feladat, amiben a későbbiekbe ne kellene majd helytállnia. Ahogy mondta, talán csak az idő szűke volt kihívás a döntőben, de végül ez sem okozott problémát.

– Az előválogatót több mint százan írtuk meg a burkoló szakmában, ebből tízen jutottunk a középdöntőbe – mesélte Veréb Eszter. – Ott gyakorlati munkaként hidegburkolatot kellett csinálni, szóbeli feladatként pedig a saját portfóliónkat kellett bemutatni, megvédeni. Innen már csak négyen kerültünk a döntőbe, ami már önmagában jó eredmény. Mindannyian a legjobb tudásunk szerint dolgoztunk, a lehető legpontosabban a kétnapos verseny alatt. Az eredményt csak harmadnap tudtuk meg, addig nem is sejtettük, milyen sorrend alakul ki. Egyikünk munkáját sem éreztük jóval jobbnak vagy rosszabbnak a másikénál.

További terveivel kapcsolatban pedig elárulta, hogy most már belevágna a nagybetűs Életbe, dolgozni szeretne. Ehhez minden adott, hiszen a tanulmányai végénél jár, már elballagott, és vizsgázni sem kell a versenyen elért eredményének köszönhetően. Azt pedig, hogy a későbbiekben még visszaül-e az iskolapadba, majd az élet eldönti.

Hirdetés