Hirdetés

Hazánkban évente több mint 2000 nő hal meg emlőrákban. Pedig a betegség jól kezelhető, ha időben, még az észlelhető tünetek előtt diagnosztizálják. A mammográfiás szűrés erre alkalmas, ezért is fontos, hogy a nők rendszeresen részt vegyenek az ingyenes és fájdalommentes vizsgálaton.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése, évente csaknem 8000 esetben diagnosztizálják. A gyógyulásra viszont nagyon jók az esélyek akkor, ha a bajt korán felfedezik. Ennek érdekében maguk a nők tehetnek a legtöbbet azzal, ha részt vesznek a szűrővizsgálatokon. Ennek célja, hogy kimutassa a kifejlődés kezdeti szakaszában lévő, tünetmentes szöveti elváltozásokat.

– Az emlőrák kezdetben nem jár semmiféle panasszal, fájdalommal – mondta el Dr. Pencs Mónika, az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) radiológus főorvosa. – A mammográfiás vizsgálat azonban már korai stádiumban, a tünetek megjelenése előtt jóval korábban képes kimutatni a betegséget. A kezelést így időben meg tudjuk kezdeni, ami komoly esélyt ad a teljes gyógyulásra.

Ezért is lenne fontos, hogy minél többen megjelenjenek az ingyenes szűréseken – főként a 45 és 65 év közötti nők, hiszen a betegség náluk a leggyakoribb. A leginkább veszélyeztetett korcsoportnak mégis nagyjából csak a 30 százaléka jár rendszeresen vizsgálatra, pedig őket meghívólevéllel is emlékeztetik annak jelentőségére.

– Sokan úgy vélik, hogy a mammográfiás vizsgálat fájdalmas, sőt akár káros is lehet, ezért nem mennek el – fejtette ki a főorvos. – Az emlőre kifejtett nyomás valóban kellemetlen lehet, de nem jár fájdalommal, és szükséges ahhoz, hogy minél tisztább, élesebb képet kapjunk a szövetekről. Továbbá a vizsgálat során alkalmazott röntgensugárzás sem okoz semmiféle megbetegedést.

A szűrés eredménye lehet negatív, ami azt jelenti, hogy az orvosok nem találtak elváltozást. Nem-negatív eredmény esetén a pácienst visszahívják, és további vizsgálatokat végeznek az elváltozás tisztázására. Bár a visszahívás aggodalmat kelthet, fontos megjegyezni, hogy a kiszűrt rendellenességeknek mintegy 50 százalékánál a későbbi vizsgálatok nem rosszindulatú daganatot állapítanak meg. Az elvégzett 100 szűrővizsgálatból 3-4 olyan eset fordul elő, amely további orvosi kezelést igényel.

A szűrés mindössze 20 percet vesz igénybe az öltözőben töltött idővel, az adminisztrációval és a vizsgálattal együtt. Pécsen az EEI Veress Endre utcai rendelőintézetében új, modern gépekkel végzik a szűrést, amelyet időpont-egyeztetés után vehetnek igénybe a páciensek.

Hirdetés