Hirdetés

A 2022-ben próbaidős ápolóként a pécsi klinikán dolgozó férfi önállóan nem adhatott volna be injekciót, amikor azonban a nővért elhívták, az előkészített káliumot mégis befecskendezte egy idős betegbe, aki belehalt a mérgezésbe.

A Pécsi Törvényszék 2024. április 25-én megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével Gy. B. Gy. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától, feltételes szabadságra nem bocsátható – írta meg a Pécsi Törvényszék.

A férfi 2022. november 14-től dolgozott belgyógyászati klinikán. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéterátmosást sem.

Az idős, magatehetetlen sértett nő 2022 decemberében egyedül feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika Covid-részlegén – számolt be az oldal.

A vádlott ekkor ügyeleti szolgálatot látott el.

Laboreredmények alapján a sértettnek káliumhiánya alakult ki, ezért az ügyeletes orvos kálium, infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér számára, aki az adagokat (háromszor 20 ml, kétszer 25 ml és egyszer 10 ml), fecskendőkben megfelelően előkészítette, majd azokat a Covid-osztály kapuja elé helyezte azzal, hogy majd beviszi a beteghez.

Időközben a műszakvezető nővért az orvos vizitre hívta. A főnővér utasította a vádlottat, hogy az idő alatt ellenőrizze a sértett infúziójának állapotát, lefolyását. Semmi más feladata nem volt, ám ennek ellenére, kihasználva azt, hogy tevékenységét senki sem ellenőrzi, magához vette a kikészített három fecskendőben lévő káliuminjekciót, és a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen nő combjába, közvetlenül az érpályába fecskendezett összesen 50 ml kálium-kloridot.

A főnővér, mikor visszatért és észlelte a három fecskendő eltűnését, bement a részlegre, ahol a sértett mellett tetten érte a vádlottat, aki éppen a beteg katétere körül ténykedett, és látta, hogy a harmadik, káliumtartalmú fecskendő még az asztalon volt. Ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost.

A sértett heveny káliummérgezés okozta szívelégtelenség miatt elhunyt.

A vádlott és védője fellebbezést nyújtott be, így a bíróság határozata nem jogerős – részletezte a törvényszék oldalán.

Hirdetés