16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapKorzóGasztróTeszt: egy falat Prága Pécs belvárosában

Teszt: egy falat Prága Pécs belvárosában

Szeretett városunk mostanában nem produkál rosszul, ami a gasztronómiát illeti. Brunner Attila, a Blöff Bisztró séfje bronzérmes lett a Kulináris Olimpián októberben, a pécsi Susogó borvendéglő pedig 15 pontot érdemelt ki a Gault & Millau rendszerében. Sorra nyílnak a jobbnál jobb helyek, így magasra tettük a lécet a Hrabal söröző és étterem látogatása során is. Teszt.

A Bohumil Hrabal cseh író nyomán nyílt pécsi étteremben bár nincs meg a zsúfolt, füstös kocsma-jelleg, ezt mi egyáltalán nem bánjuk. A sörválaszték széles, az ételek pedig hozzák az autentikus cseh ízvilágot. A csülköt cuppogva pedig el is felejtettük, hogy sem a zene, sem a környezet nem teljesen „hrabali”. Magasra tettük a lécet, de szerencsére a hely megugrotta mind ételeivel, alapanyagaival, söreivel és kiszolgálásával is. Négy kollégával teszteltünk.

[su_note note_color=”#94f1b7″]

Első tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Francin – világos; főétel: 40-es, csak úgy, házi vegyes savanyúval; desszert: áfonyás gőzgombóc[/su_note]

Az enyhén csípős utopenci után már bajban voltam, hisz bár négyen ettük, úgy éreztem: jól laktam. A sör kifejezetten ízletes, gyümölcsös, keserédes ízével pillanatok alatt elnyerte a tetszésemet. A főétel „40-es, csak úgy” olyan nagy, amilyennek hangzik. Az általában 15-20 dkg hús helyett 40 dkg-ot kaptam, és csak ádáz küzdelem révén fogyott el a 2/3-a.

Ár-érték arány nagyon pozitív, a hatalmas adagokban nem fogunk csalódni! Külön plusz pont, hogy Csehországból hoznak bizonyos alapanyagokat (knédli, gőzgombóc és kolbász). Sajnos a belső tér nem akar egyáltalán cseh stílusú lenni, sem a zene, sem a hrabali hangulat nem köszön vissza. Szerencsére ezen nem rugózik sokat az ember, hiszen az első korty vagy falat elfeledteti vele az apró hiányt.

15388565_10211180851098197_1582344658_o (1)

hrabal, hl04
A 40 dekás rém

[su_note note_color=”#f19e94″]

Második tesztelő: főétel: érlelt sonkába vasalt csirkemell, vaslapon sült burgonyával; desszert: áfonyás gőzgombóc[/su_note]

Nagyon hangulatos, csendes, ámbár eldugott hely. Az egész helyiségben sajnos igen hideg volt, amit így télvíz idején annyira nem díjaztam. Összességében azonban ez az egyetlen negatív pont, amit kiemelnék. A kiszolgálás kedves, a pincér minden kérdésünkre tudott válaszolni. Az ételekre 15 percet kellett csak várni, ami abszolút rendben van.

Az általam választott főétel nem az a tipikus cseh fogás volt. A csirkehús nem volt túl száraz, a sonkás borítás pedig szerencsére nem volt zsíros, így tökéletes volt az összhang. A héjában sült krumpli és az ételhez tartozó szósz igazán ízletes volt. Csillagos ötös. A desszertet befeleztük, mert igencsak jól laktunk a főételtől. Az áfonyás gőzgombóc amúgy egy könnyed desszert, az egész knédli a lekvárral együtt nagyon finom volt.

Ár-érték szempontjából azt mondom, hogy egy belvárosi étteremhez képest teljesen rendben van, sőt, az adagok – női szemmel – hatalmasak. Egy főétellel jól lehet lakni. Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha még levest is fogyasztok!

hrabal, hl01

15409544_10211180852498232_326269539_o


[su_note note_color=”#94bbf1″]

Harmadik tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Barbar – félbarna; főétel: csülök ropogós hagymával, burgonyával; desszert: áfonyás gőzgombóc[/su_note]

Pécs egyik legforgalmasabb utcájából nyílik a Hrabal söröző és étterem. Nagyon barátságos, kellemes a berendezés, sötét színeket használtak minden felületen. Egy pohár sörrel és előétellel kezdtünk. A sör igen finom volt, többféle áll rendelkezésre, így az is megtalálja az ínyére valót, aki nem kimondottan kedveli a kézműves vonatkozásúakat.

A főételem 10/10-es! Egy egész csülök darabot kaptam, amelyben a hús puha és átsült, a bőr pedig kellően ropogós volt. A krumpli és a sült hagyma is telitalálat. Rendkívül nagy adag volt, de aki szeret sokat enni, annak nem fog problémát okozni. A kiszolgálás a helyhez mérten kimért és humoros, a mellékhelyiség tiszta. Összességében nálam az élvonalban végzett!

hrabal, hl02

hrabal, hl05


[su_note note_color=”#c294f1″]

Negyedik tesztelő: előétel: pácolt hermelin, utopenci (vízbe fúltak); sör: Hetedik lépcső – világos; leves: prágai savanyú leves; főétel: pilseni sörgulyás, szórt hagymával, knédlivel; desszert: áfonyás gőzgombóc[/su_note]

Kellemes, hangulatos a berendezés, a csapolt sörök hibátlanok és megfelelő kínálat is van röviditalokból. A leves és a főtétel is nagyon finom volt, tálalása és elkészítése is kiváló, az ízekből azonban hiányoznak azok a bizonyos cseh fűszerek, amiktől valóban a prágai Arany Tigrisben, Hrabal törzshelyén érezhetnénk magunkat.

Az utopenci eredeti cseh kolbászból készül, sajnos csípős, íze nem igen hasonlít az eredetire, ellenben így is rendkívül finom. A hermelin is kiváló, bár ennek sem íze, sem állaga nem hasonlít a cseh változatra. Összességében jó kis étterem, jó nagy adagokkal, méltó utódja lehet az Áfiumnak.

hrabal, hl07

hrabal, hl03

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő