16 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAjánljukIlyen beszélgetések még soha nem voltak Pécsett!

Ilyen beszélgetések még soha nem voltak Pécsett!

Olyan kulturális eseménysor indul el Pécsett hamarosan, amelyre még nem volt példa a városban, de az országban sem találni hasonlót: a művészet, a tudomány budapesti és pécsi nagyságai ülnek egy asztalhoz egy kötetlen beszélgetés keretében, amelyre a pécsi polgárokat is várják.

Pécsi Cirfandli Esték néven új kulturális beszélgetéssorozat indul októberben Pécsett, közölte szerdán Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület elnöke és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint Lengvárszky Attila elmondta, régóta úgy érezte, hogy hiányzik a városból egy kulturális töltetű fórum, eseménysor, ezt sokan meg is erősítették számára. Ezért kereste meg Hoppál Péter pécsi képviselőt, hogy hozzanak létre egy ilyen beszélgetéssorozatot, egyben az államtitkár vállalja el a moderátori szerepet.

Tillai Aurél lesz az első pécsi vendég

Hoppál Péter hangsúlyozta, az volt a cél, hogy a kultúráról, a művészetekről, közéleti kérdésekről szóljon a beszélgetés, ne a politikáról – ez lesz a fő vezérvonala az esti polgári beszélgetéseknek. Olyan szereplőket kerestek meg, akik Budapesten és Pécsett maradandót alkottak, a havi egy beszélgetésnek neves és jól ismert művészek, kutatók lesznek a résztvevői. Az első eseményre október 26-án 18 órakor kerül sor a Magtár Látogatóközpontban, a vendég Freund Tamás Széchenyi-díjas, Brain-díjas agykutató és Tillai Aurél Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, Pécs díszpolgára lesz. Mint látszik, a kultúra, a tudomány legjelesebb képviselőit hívják meg az ingyenes eseményre.

Freund Tamás gondolatait is meghallgathatjuk

Hoppál Péter államtitkár elmondta, már az őszi „évad” résztvevőivel is egyeztettek, így novemberben a Muzsikás együttes tagja, Sipos Mihály, valamint Bertók László József Attila- és Kossuth-díjas költő, író beszélgetését hallhatják az érdeklődők, decemberben pedig Vidnyánszky Attila rendező és Keserü Ilona festőművész fejti ki gondolatait. A jövő tavaszi „műsorrendben” olyan neves vendégek várhatóak, mint Sára Sándor filmrendező, a zenész Kovács Ákos, Berecz András, a népmese talán legnagyobb hazai alakja vagy éppen Miklósa Erika operaénekes.

A névválasztás sem véletlen, hiszen a cirfandli igazi pécsi bor, ebből egy pohárral meg is kínálják az érdeklődőket, a Pécsi Jótékony Nőegylet pedig süteményekről gondoskodik, azaz igazán barátságos lesz a magas színvonalú beszélgetéssorozat. A beszélgetések ingyenesek, azonban a szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők előre regisztráljanak a [email protected] címen, hogy megfelelő számú férőhelyet tudjanak biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő