23 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapElmondomMecseki Srácok – vélemény: Egyfelé húzni

Mecseki Srácok – vélemény: Egyfelé húzni

„Közösen vett részt a pécsi önkormányzat, az iparkamara, az egyetem és a város több nagy cége az egyik legnagyobb hazai ipari szakkiállításon – talán száraznak tűnhet ez a hír, azonban jóval több van mögötte, mint amit első látásra gondolnánk. Önmagában persze az sem kis dolog, hogy Pécs az egyik legnagyobb standdal volt ott a hazai ipar jelentős börzéjén (bizony, van már mivel bemutatkozni, képzéstől egészen az ultramodern gyárakig), de ennek a közös fellépésnek egyben üzenete is van” – írja a Mecseki Srácok.

Egyre szorosabb az együttműködés a városvezetés, a kamara, az egyetem között, a célok is közösek a gazdasági élet szereplőivel: egy prosperáló, jól működő Pécs, ahol nemcsak élni jó, hanem céget letelepíteni, vagy épp továbbfejleszteni is.

Ráadásul van még egy szereplő, akiről nem szabad elfelejtkezni: egyértelmű, hogy fontos, ha a kormány és Pécs is „egyfelé húz”. Márpedig most éppen erről van szó, elég csak arra gondolni, amit Szijjártó Péter külgazdasági miniszter mondott a dél-koreai autóipari nagyvállalat Pécsre településének bejelentésekor: a térségben nem ez lesz az egyetlen ilyen fejlesztés, továbbiak követik majd. De arra is gondolhatunk, hogy egy közlekedési rendszer áttervezésekor Pécset már nem kihúzzák a tervből, hanem épp beleteszik. Vagy arra, hogy a pécs-pogányi reptér fejlesztése kapcsán is egyre jobban körvonalazódik a kormányzati támogatás. Ezekre azért is van szükség, mert egyetlen város (hívják bár Győrnek vagy akár Budapestnek) sem képes ilyen léptékű fejlesztésekre, az állam azonban igen. S nagyon nem mindegy, számolnak-e az adott várossal.

Péccsel a jelek szerint egyre inkább számolnak. S nemcsak a kormányzati, hanem a piaci szereplők is, hiszen több itt lévő vállalat is komoly fejlesztési lehetőségként tekint Pécsre, és a beruházásait meg is valósítja. Ez is kézzelfogható valóság. A hírek szerint már arra is csak heteket kell várni, hogy a Déli Ipari Parkban újabb üzemcsarnok kezdjen el magasodni, a már épülő városi és magánfejlesztések után.

Egy olyan együttműködés ez, amivel mindenki csak nyer. S nemcsak azért, mert a szereplők külön-külön is jól járnak, hanem mert Pécs jár jól. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő