12 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapSportHosszú Katinka és Rasovszky Kristóf Európa két legjobb vizes sportolója

Hosszú Katinka és Rasovszky Kristóf Európa két legjobb vizes sportolója

Hosszú Katinkát és Rasovszky Kristófot is az elmúlt év legjobbjának választotta a vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN).

A voksoláson – amelyen a nemzeti szövetségek, illetve a LEN tisztviselői vettek részt – a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú a szavazatok 50 százalékát begyűjtve, az előző két esztendőben győztes svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve, 2013, 2014, 2015 és 2016 után pályafutása során az ötödik alkalommal érdemelte ki az elismerést a nők mezőnyében.

Emellett Hosszú Katinka lett az elmúlt év legjobb európai női sportolója a kontinens sportújságíróinak (AIPS Europe) szavazásán is. A magyar úszónő a dél-koreai világbajnokságon sporttörténelmet írt azzal, hogy 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmet szerzett. Hosszú az elmúlt négy évben harmadszor bizonyult a legjobbnak a voksoláson, 2016-ban és 2017-ben is nyert.

A nyíltvízi szakágban a férfiaknál győztes Rasovszky Kristóf a voksok 39,2 százalékát begyűjtve, mindössze 1,7 százalékkal előzte meg a német Florian Wellbrockot. A 22 éves magyar az összetett világkupa-győzelme mellett megnyerte a vb-n az 5 kilométeres viadalt, ezzel a szakág történetének első magyar világbajnoka lett.

A férfi úszók versenyében Milák Kristóf azzal, hogy Kvangdzsuban 200 méter pillangón a legendás Michal Phelps világrekordját megdöntve diadalmaskodott, a második helyet szerezte meg a szavazáson 16,7 százalékkal.

A listákra a többi szakágban még további két magyar került fel: a női vízilabdázók között Keszthelyi Rita 22,7 százalékkal a második helyen végzett a spanyolok vb-ezüstérmes kapusa, Laura Ester mögött, míg a férfiaknál Vámos Márton 8,3 százalékkal a negyedik lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő