11 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapPécs AktuálÖnkéntes karanténba vonult négy pécsi diák koronavírus gyanúja miatt

Önkéntes karanténba vonult négy pécsi diák koronavírus gyanúja miatt

Egy pécsi középiskola négy diákja vonult önkéntes karanténba két hétre a koronavírus miatt, miután a hétvégén Milánóban jártak – írja a Pécsi Újság.

Frissítés 15.58

A pécsi városvezetés még a vírus magyarországi megjelenése előtt lépéseket tesz a betegségre való felkészülés érdekében, az erről szóló közleményt ITT hoztuk nyilvánosságra.

Frissítés 14.26

A koronavírus terjedését bemutató térkép (forrás: MTI):

Frissítés 10.05

Lapunk értesülései szerint sok pécsi mondja le Olaszországba tervezett utazását.

A pécsi Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákjai pedig a vesztegzár alá helyezett olasz régióba indultak volna a hétvégén diákcserére, azonban a kialakult helyzet miatt lemondták a kirándulást.

Az olasz (illetve spanyol) kéttannyelvű pécsi Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója, Béres Andrásné elmondta, jelenleg nincsen csoportjuk kint Olaszországban és a közeljövőben sincs betervezve egyelőre. Elmondta, a diákok tavasszal szerveznek majd utakat oda tanulmányi versenyekre és testvériskolákhoz, de természetesen a vírus körülményeinek függvényében lehet, hogy el kell halasztani őket. A legfontosabb mindig a tanulóik biztonsága, tette hozzá.

Egyik újságírónk ismerősei Nápolyba utaztak volna a héten, de nem merik kockáztatni az utat.

Pécsi gyógyszertárak és munkaruházati boltok munkatársai állítják: készlethiány miatt nem tudnak szájmaszkokhoz jutni. Ha pedig kapnak is néhány darabot, azokat pillanatok alatt elkapkodják.

A háziorvosok tovább küldik a gyanús eseteket

Princz János, a Magyar Praktizáló Háziorvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, nem sokan érdeklődnek a hozzá járó betegek közül a koronavírus felől, inkább a médiából tájékozódnak.

– Az én praxisomban egy beteg volt, aki gyanakodott a fertőzésre, ám az első kivizsgálások után kiderült, fel sem merül ennek a lehetősége. Egyébként a protokoll szerint a háziorvos, ha megalapozottnak találja a tüneteket, a fertőzés gyanújával a helyi infektológiai osztályra kell tovább küldenie a beteget.

A szemlézett cikkben szerepel, hogy ha az egyelőre tünetmentes diákoknál jelentkeznének koronavírusos panaszok, akkor forduljanak a budapesti Szent László kórházhoz. A Szent László kórházban található a katasztrófavédelem által felügyelt karantén, ahova abban az esetben küldik tovább a betegeket, ha leletük, tesztjeik eredménye ezt megkívánja. Ha a pécsi diákok valóban elkapták a vírust, az infektológián a szükséges vizsgálatok elvégzése után döntenek arról, hogy a fővárosi intézetbe kell-e őket szállítani, vagy maradhatnak Pécsen, szintén karanténban.

Korábban írtuk:

Kéthetes önkéntes karanténba vonult négy pécsi középiskolás, akik a hétvégén Milánóban jártak, néhány kilométerre a koronavírus terjedése miatt azóta lezárt területtől. Az egyik diák szülője a lapnak elmondta, hogy a diákok attól tartva, hogy Milánóból nem tudnak hazajönni, átmentek Svájcba, Luganóba, ahonnan egyikük szülője autóval hozta haza őket.

A diákok tünetmentesek, semmilyen panaszuk nincsen, de úgy döntöttek, hogy a koronavírus kéthetes lappangási ideje alatt önkéntesen karanténba vonulnak. Ezt az intézmény igazgatója is kérte tőlük. A diákok egy lakásban, a külvilágtól elzárva töltik a következő időszakot, családjaikkal sem érintkeznek személyesen.

A szülők gyerekeikkel felkeresték az infektológiát Pécsett, ahol azonban azt mondták nekik, hogy mivel tünetmentesek, nincs tennivalójuk az ügyben, de amennyiben mégis jelentkeznének panaszok náluk, forduljanak a budapesti Szent László kórházhoz.


Amit tudni kell a koronavírusról

Nem napjaink betegsége

A koronavírus az 1960-as években jelent meg. Nevét a vírus elektronmikroszkópos képéről kapta. Elsősorban madarakat, emlősöket fertőz, de vannak emberekre is veszélyes fajtái.

2003-ban a SARS-vírus okozott riadalmat. A koronavírusnak eme változata a jelenlegihez hasonlóan Kínából indult, a Kuangtung tartományból. Összesen nyolcezren kapták el a vírust, a halálozási arány pedig nem érte el a 10 százalékot. 2012-ben a koronavírus egy új, emberekre veszélyes fajtája jelent meg. Ezt Szaúd-Arábiában regisztrálták először, 2014-ig összesen 282 ember lett áldozata a kórnak.

A betegség jelenleg tomboló változata (SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városból indult el, Közép-Kína legnépesebb településéből. Az eredetileg állatokat fertőző vírus a jelenlegi kutatások szerint a denevér közvetítésével vált emberre is veszélyessé, de sokan a kígyókat teszik felelőssé ezért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 5-én kapott hivatalosan jelzést Kínából ismeretlen eredetű, tömegeket megfertőző légúti vírusról. Február elejére már több áldozatot szedett, mint a 2003-as válfaja. A kínai hatóságok az első megbetegedést december 8-ára teszik.

A hazai kutatók tudatosságra intenek

A pécsi Szentágothai Kutatóintézet virológusai, dr. Kemenesi Gábor és dr. Jakab Ferenc lettek a téma hazai szakértői, akik a Virológia Pécs – Facebook-oldalon napi rendszerességgel posztolják ki a legújabb infókat, tanácsokat, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A szakemberek tanácsai a megelőzéssel kapcsolatban elsősorban a higiéniára korlátozódnak: kézmosás, fertőtlenítés, egyéni higiénia, nagyobb tömegek kerülése. Ahogy írják, sajnos ennek a világgazdaságban is látható eredményei lesznek – Kína esetében már vannak is.

Jakab Ferenc a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, a súlyosabb fertőzés leginkább az idősebb korosztály körében jellemző, főként azoknál, akik már rendelkeznek valamilyen krónikus betegséggel. Az elhalálozás még akkor lehet opció, ha egy nagyon akut, agresszív tüdőgyulladás következik be. A kevésbé súlyos fertőzést képes legyőzni a szervezet.

Friss adat, hogy Kínában csökkent az elmúlt napokban a megbetegedések aránya. A szakember szerint a vírus csillapodása, csendesedése ha bekövetkezik, akkor az az igen szigorú, hatásos karanténintézkedéseknek köszönhető. Hiszen egy karanténban nincsen hová tovább fertőznie, ha mindenkit elért. Akkor két eset lehetséges, a gyógyulás, illetve az elhalálozás. Mindenesetre a vírus nem terjed tovább.

– Gyógyulás alapvetően úgy következik be, ha a szervezet leküzdi a kórt, immunissá válik rá, vagy ha megkapja a megfelelő orvosi kezelést. Az ellenszerekkel kapcsolatban: az antivirális szerek tesztelése folyamatban van, zajlanak a laborkísérletek, az oltások elkészítéséig viszont még másfél évig biztosan várni kell. Jó modellt szolgáltat a kutatóknak a 2003-ban tomboló SARS-koronavírus.

Jakab Ferencet a rádió kérdezte a Japán partjainál rostokló Diamond Princess hajóról is, ahol majdnem félezer ember fertőződött meg. Elmondta, abszolút nem törvényszerű, hogy mindenki elkapja a vírust. Az alapvetően cseppfertőzéssel terjedő koronavírus esetében is kell egy megfelelő távolság ahhoz, hogy megtörténjen a fertőzés átadása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő