16 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTöretlenül fonja vesszőből készült remekműveit a pécsi kosaras bácsi

Töretlenül fonja vesszőből készült remekműveit a pécsi kosaras bácsi

Több mint 20 éve tartozik gyakorlatilag a pécsi városképhez – akárcsak például a Kórház téri virágárus, vagy a vak utcazenész srác – Kovács János, ismerőseinek Jani bácsi, a belvárost kosaraival járó, 76 éves vesszőfonó. A járványhelyzet sajnos őt sem kímélte, rosszat tett az üzletnek és így anyagi helyzetének is. Mégis vidáman mosolyog kameránkba és válaszol kérdéseinkre ideiglenes „boltjánál”, egy Hársfa utcai kapualj előtt. 

A koronavírus-járvány kitörése óta rendezkedett be gyakorlatilag az idős úr arra a helyre, ahol jelenleg kosarain dolgozik és árulja őket. Rövid látogatásunk alatt több autós is dudált neki, amit ő mosolygós integetéssel viszonzott, népszerűsége a helyiek között töretlen. Egy gyülekezet biztosít raktárat a Hársfa úton az egyébként Fehérhegyen élő idős úrnak, ahol amerikai fűzvesszőből font használati tárgyait elhelyezheti fárasztó, de kitartással teli munkanapjai végén. A vírushelyzet alatt pedig itt is készíti alkotásait, sőt természetesen vásárolhatnak is tőle az erre járók.

– Elismertek, én voltam a városnak a mindene a kosarakat illetően. Sokan keresnek még mindig. Viszont most nem tudok a belvárosba menni. Először a kijárási tilalom miatt nem mentem és persze nem jöttek a vásárlók se. Most úgy látom, még mindig alig van az utcákon népség, nem éri meg bevinnem a portékát. Persze a Búza téri piacon minden szombaton ott vagyok. Nyáron talán a külföldiek miatt jobb lesz a helyzet, úgy szokott lenni. De a vírushelyzet miatt nem csak nem voltunk szabadok, szegényítette is a népet, nem vettek semmit – mesélte a kosárfonó.

Lapunknak a kosaras bácsi elmondta, nem csak vásárolni jönnek hozzá, akad olyan is, aki azért keresi fel, mert megtanulná tőle a vesszőfonás csínját-bínját. Ez egyébként lehetséges is, 2000 forintot kér egy-egy „különóráért”. Elmondása szerint voltak korábban is tanulói – privát tanítást is vállalt, de iskolában is tartott már foglalkozást korábban –, sőt legnagyobb fia is érdeklődik a mesterség iránt, melyet egyébként Kovács János is édesapjától tanult meg egészen fiatalon.

Megkérdeztük arról is, melyek a legkedveltebb termékek. Nem meglepő módon, a házi készítésű kenyerek népszerűségének köszönhetően a szakajtók iránt nagy a kereslet. Emellett sokan üvegeket visznek a kosárfonóhoz, hogy bekösse őket; de egyedi megrendelések is akadnak, most például nagy papírkosarat vagy pontosan megadott méretek szerinti tárolót kértek tőle.

Nem könnyű a munka, a képen látható kosár már reggel óta készült

Korábbi interjúnk vele itt olvasható:

A kosaras bácsi, aki nélkül a belváros nem az igazi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő