12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA járvány alatt sem marad el az ételosztás Pécsen, biciklis önkéntesek viszik...

A járvány alatt sem marad el az ételosztás Pécsen, biciklis önkéntesek viszik házhoz az ebédet

A pandémia alatt sem hagyják magukra a rászorulókat: két pécsi segítő közösség fogott össze, kreatív megoldást találtak arra, hogyan kerüljön a vasárnapi ebéd a nehéz helyzetben lévők asztalára. November óta az ötéves Pécsi Heti Betevő csoport által főzött ételt a szintén ételosztással foglalkozó Pécs Bike Maffia biciklis önkéntesei viszik házhoz, a téli időszakban ráadásul minden hétvégén főztek.

A Heti Betevő egy önszerveződő segítő közösség, akik helyi adományokból főznek és osztanak meleg ételt a rászoruló embereknek, tisztán nonprofit jelleggel, önkéntes munkában. Mostanra már országos hálózattá nőtték ki magukat, Pécsett 2016-ban alakult csoportjuk.

És mindjárt öt éve lesz, hogy minden második vasárnap mintegy 180 rászoruló embernek adnak meleg vasárnapi ebédet Pécsen!

A tál húsétel mellé mindig csomagolnak zsemlét, gyümölcsöt és házi süteményt, amit a csapat állandó önkéntesei mellett a felhívásaikra jelentkező segítő szándékú pécsiek készítenek és visznek el nekik, jó hír, hogy egyre többen jelentkeznek a nemes feladatra.

De nemcsak magánszemélyek, hanem sok pécsi vállalkozás (Aranycipó, Park Pavilon Café, Vasutas Művelődési Ház, a Baptista Szeretetszolgálat, Mozaiq Café) is segíti munkájukat. Amíg lehetett, néha helyi éttermek is vállalták a főzést (többek között a Trafik, a Teleky Bistro, a Laterum Étterem), most pedig már egy éve Auth István vendéglátós, pécsi önkormányzati képviselő jóvoltából a járvány miatt kényszer-zárvatartásra ítélt étterme konyháját használják főzésre, porciózásra és a csomagok elkészítésére.

A pécsi „vendégek” jobbára sokgyermekes családok és kisnyugdíjasok, de vannak köztük hajléktalanok, mozgáskorlátozottak és más miatt rászorulók.

Az uránvárosi ételosztások novemberben kerültek veszélybe az akkori megszorítások következtében, így gyorsan megoldást kellett találni az ételosztásra a sorban állás helyett.
Ekkor jött képbe a Pécs Bike Maffia, akik ugyancsak ételt osztanak a város más területein, havi rendszerességgel, kerékpáros önkénteseikkel házhoz szállítva a közösségi főzéssel készült meleg ebédet.

A két szervezet között korábban is volt már együttműködés.

A nehezített helyzetben ráadásul plusz vállalása is volt a Heti Betevő pécsi csapatának: december közepétől a havi kettő helyett 6 héten át minden vasárnap főztek a rászorulóknak.

A szervezetnél mindig van lehetőség a segítségre, várják az adományokat, és Facebook-oldalukon keresztül bármikor lehet csatlakozni különböző feladatokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő