Hirdetés

Az önkormányzatok kivárnak a kötelező oltás elrendelésével. Két fővárosi kerület megtette, másutt a maszkviselést hozták vissza. Vidéken akad, ahol már szó esett róla, de kötelező oltásról még nem tudni – írja a helyben.hu. A pécsi önkormányzat vezetése szerint mivel a kormány továbbra sem közöl semmilyen releváns járványügyi adatot az önkormányzattal, ezért lehetetlen a szakmai döntés előkészítése egy ilyen érzékeny és sokakat érintő kérdésben.

A kormány pár napja úgy rendelkezett, hogy a munkáltatókra bízza a covid-oltás kötelezővé tételét. A nagy cégek – például a Tesco – egyelőre nem élnek a lehetőséggel. Az önkormányzatok közül eddig két budapesti szánta rá magát, mindkettő fideszes vezetésű.

Kötelező lesz az oltás a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban. Az érintett foglalkoztatotti kört a jegyző mint munkáltató állapítja meg a következő napokban. A védőoltás határideje – egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa – december 15. 

A XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter (Fidesz) elrendelte, hogy december 20-ig minden önkormányzati intézményben dolgozónak, aki ezt eddig nem tette meg, fel kell vennie a védőoltás első dózisát, kétdózisú oltóanyag esetén a másodikat az oltóorvos által meghatározott időpontban. Az önkormányzat november 2-től a rászorulók számára a közösségi közlekedési eszközök igénybevételéhez biztosít öt darab orvosi maszkot. A maszkokat a lakóhelyükre szállítják.

A többi kerület, illetve polgármester túlnyomó része semmilyen döntést nem hozott, bár néhány kerületben (például Terézvárosban) szerdán visszaállították a kötelező maszkviseletet a Polgármesteri Hivatalban, és az ügyfélszolgálaton.

A helyben.hu megkeresett több önkormányzatot, válaszaikból a kivárás tűnik ki.

Szentendrén a városi cégek, önkormányzati fenntartású intézmények dolgozóinak átoltottsága az országos átlag feletti és annak érdekében, hogy a közszolgáltatások folyamatos ellátását továbbra is biztosítsa a város, az említett munkahelyeken nem rendeli el a kötelező oltást, ám zárt térben hétfőtől kötelező lesz a maszk használata.

Ajkán kedden napirendre került a kérdés, de még nincs döntés. Kérdés, hogy a járási hivatal kötelezővé teszi-e, mert egy épületben vannak, és akkor egyeztetni kell például a maszkviselési szabályokról – válaszolták. Szombathely polgármestere, Nemény András a kormánymegbízott-tól kért adatokat (oltottság, betegek száma, kórházban ápoltak száma), az ő válaszára várnak, így a szerdán összeülő védekezést segítő tanács nem tudott az oltás kérdésében dönteni. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere az önkormányzati cégeknél egyelőre nem rendeli el a kötelező védőoltást, de úgy véli, hogy az intézkedéssel a kormány áthárítja a felelősséget. Náluk sem állnak rendelkezésre hivatalos adatok a fertőzöttség mértékéről, terjedéséről. A városházán ideiglenesen megszűnik a személyes ügyintézés, ahol erre mégis szükség van, ott kötelező a maszkhasználat, a szociális intézményekben is szigorításokat rendelnek el.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Facebookon arról írt, hogy a város több okból sem vezeti be a kötelező oltást. Mint írja – „ez gyáva és példátlan felelősség-áthárítás”, ő is az operatív törzs által szolgáltatandó információkat hiányolja. „A kormány ne a saját kötelességét ossza le a településekre, hanem a tőlük törvénytelenül elvett milliárdokat adják vissza…” – írja.

A helyben.hu információi szerint sok helyen – például Pécsett, Pomázon vagy Veszprémben – egyelőre nincs változás a szabályokban.

A PécsMa kérdésére a pécsi önkormányzat a következő választ küldte: 

„A pécsi városvezetés akkor tud állást foglalni a munkavállalók kötelező oltásával kapcsolatban, ha hiteles információkhoz jut a pandémia aktuális helyi állapotáról. Álláspontunk szerint csak a járványügyi adatok szakmai mérlegelését követően, a járványügyi szakemberekkel egyeztetve lehetne meghozni egy ilyen horderejű döntést. A pécsi városvezetés azonban továbbra sincs abban a helyzetben, hogy alapos és felelős döntést hozzon az önkormányzat, az intézmények, illetve az önkormányzati tulajdonú cégek munkavállalóinak kötelező oltásával kapcsolatban. Ahogy a koronavírus-járvány első három hullámában, úgy az egyre jobban terjedni látszó negyedik hullámban sem közöl a kormány semmilyen releváns járványügyi adatot a pécsi önkormányzat vezetésével. Ezek nélkül egy ilyen érzékeny és sokakat érintő kérdésben lehetetlen a szakmai döntés előkészítése.”

Hirdetés