17 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
Kezdőlapne pipáld kiKreatív Városok-projekt nyitánykonferencia

Kreatív Városok-projekt nyitánykonferencia

Pécs MJ Város Önkormányzata és a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület együttműködésében, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. közreműködésével valósul meg a „Creative Cities” (Kreatív Városok) nemzetközi projekt, melyben Pécs mellett lengyel, német, olasz és szlovén városok vesznek részt. A programot június 28-29-n a Cella Septichorában rendezik meg.

Projektünk fő célja, hogy létrehozzuk a közép-európai városok kulturális klasztereinek nemzetközi hálózatát, melynek része lesz a dél-dunántúli régióban működő Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter. Fontos tevékenységünk továbbá, hogy feltérképezzük a város és a helyi társadalom kreatív humán erőforrásaiban rejlő lehetőségeket azzal a céllal, hogy ezeket fejlesztve konkrét gazdasági és urbanisztikai fejlődést generáljunk.

A projekt nyitókonferenciájának megrendezéséhez különleges helyszínt választottunk: a világörökség részét képező Cella Septichora Látogatóközpont ad otthont az eseménynek. Magyarország világörökségi helyszínei között a pécsi ókeresztény temető az egyetlen olyan terület, amely kifejezetten régészeti-művészettörténeti értékei miatt került fel a rangos listára.

A nyitókonferencián bemutatjuk a projektet, annak tevékenységeit és célkitűzéseit, valamit a projekt partnerek kreatív kulturális ipari kezdeményezéseit. Zongor Attila, az Európai Bizottság független szakértője a bizottság által 2010 tavaszán kiadott Zöld Könyv a kulturális és kreatív iparágak potenciáljának felszabadításáról című munka alapján ismertetni fogja a kultúrában és a kreatív iparban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A konferenciára látogatók megismerhetik Ljubljana, Genova, Gdansk és Lipcse, valamint a Dél-Dunántúli Régió kreatív iparral kapcsolatba hozható tevékenységeit. Egy másik előadás az Európa Kulturális Fővárosa program kreatív ipari hatásairól fog beszámolni. A partnerek egy panelbeszélgetés keretében Dél-Dunántúl egyik, még kiaknázatlan kulturális ipari ágazatát, a filmipart, azon belül is a filmzeneipart veszik vizsgálat alá.

A konferencia szervezői

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő