12 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapHírzónaPécsi Napház: hiányzik a folytatás

Pécsi Napház: hiányzik a folytatás

Magyarországon elsőként Pécsett indul egy nemzetközileg is ritkaságnak számító, úgynevezett passzívház szakmérnöki képzés. Az oktatást az egyetem Pollack Mihály Műszaki Karán kezdik el. A passzívház elnevezés abból adódik, hogy elsősorban a napenergiáját használják fel, például az épület fűtéséhez.  Mindeközben az 1985-ben épült Napház, amely a mai passzívházak elvét követve készült el, máig várja a folytatást.

Pécsett 1985-ben épült fel a Damjanich utcában a Napház, amely a mai passzívházak elvét követve készült el. A házat úgy tájolták, úgy alakították ki az üvegfelületeit, szigetelését, hogy minél kevesebb energiát használjon fel. Az úttörő elképzelés a pécsi Szász János építész nevéhez fűződik, akit a közelmúltban a Passzív és Alacsony Energiafelhasználású Épületek tervezésével foglalkozó nemzetközi szervezet tüntetett ki, s egész életre szóló tiszteletbeli tag és igazgató címet adományoztak neki.

Mintegy 2000 látogatója volt a 80-as években a Napháznak. Miniszterek, építészek, sőt az UNESCO vezetője is járt a forradalmian újnak számító épületben. Az eredmények ellenére, pénz hiányában a kutatás leállt 1988-ban.

– A nyolcvanas évek végén kezdtek elfogyni a kutatásra fordítandó források, a méréseiket nem tudták feldolgozni, s így hosszú időre jegelni kellett az épület építészeti programját. A házilag készített szerkezetek, a beépített anyagok pedig nem bírnak ki 30-40 évet, így mihamarabb újjá kellene éleszteni a házat.

A nyolcvanas évek szövetkezeti építőipari terméke a ház, ennek ellenére nagyon sok tartalék van az épületben – vélekedik a szakember. Az akkor felhúzott házakhoz képest feleannyi energia kell a fűtéséhez, nyáron pedig közel tíz fokkal hűvösebb a lakás nappalija, holott a homlokzat teljes egészében üvegből van.

Szász szerint ezek az eredmények hasznosításra várnak, ráadásul a város tulajdonában van az épület.
A PTE műszaki karának EnergiaDesing tanszékvezetője, ifj. Kistelegdi István szerint Pécsett is meghonosítanák a passzívház-képzést, amelyet németországi intézménnyel közösen indítanának el. Mint mondta, a képzést még akkreditálni kell, így az oktatás egy-másfél év múlva indulhat el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő