23 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA Gandhi Gimnázium kapta az első Bogdán János-díjat

A Gandhi Gimnázium kapta az első Bogdán János-díjat

Ma adták át először az idén alapított Bogdán János-díjat, amelyet olyan roma és nem roma polgárok és közösségek kaphatnak, akik sokat tettek Pécs roma közösségének kirekesztése ellen. A kitüntetés névadója által alapított iskola, a Gandhi Gimnázium vehette át az elismerést.

Már sokat sejtető volt az első Bogdán János-díj átadásának helyszíne is, hiszen a Gandhi Gimnáziumba szervezték az ünnepséget. Az eseményen aztán nem is kellett sokat várni, hogy kiderüljön, idén az iskola kapta meg a kitüntetést.

– A kitüntető díj elnevezésére sok-sok javaslat érkezett – mondta el köszöntőjében Péterffy Attila, Pécs polgármestere. – Mind közül Bogdán János nevével tudtunk leginkább azonosulni. Európa első és egyetlen roma gimnáziumának első roma igazgatója nélkül ugyanis ma nem állhatnánk itt ezen az ikonikus helyszínen.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

Péterffy külön köszöntötte Bogdán János özvegyét, Csofcsics Erikát, aki férje halála után sok-sok éven át gondozta a díj névadójának örökségét.

Bogdán János özvegyét, Csofcsics Erikát külön köszöntötte a polgármester

– Pécs mérhetetlenül gazdag és sokszínű kulturális öröksége gazdagodott a mai díj névadója által – emelte ki a polgármester. – Ez pedig nem csak holmi kivagyiság, amit Bogdán János egész életében olyan nagyon elítélt, ezt nem csak mi pécsiek gondoljuk így, hanem így gondolta az UNESCO is.

A nemzetközi szervezet éppen ezért 2017-ben a szellemi kulturális örökségek közé emelte a pécsi Gandhi Gimnázium pedagógiai módszerét.

Az iskola diákjai előtt adták át a díjat

A városvezető ezt követően jelentette be, hogy a Bogdán János-díjat a beérkezett jelöléseket megfontolva

2023-ban a Gandhi Gimnáziumnak ítélték oda.

Az intézményt egyúttal arra kérte, hogy a jövőben is gyűjtsék össze és gondozzák a roma tehetségeket, vigyék tovább Bogdán János örökségét, az emberét, akinek a nagysága abban állt, hogy tragikusan rövid élete alatt is többet tett a romák felemelkedéséért, mint amennyit mások pusztán beszéltek róla.

[su_box title=”Három évtizede a magyarországi cigányság szolgálatában” style=”glass” box_color=”#eedc92″ radius=”2″]A Gandhi Gimnázium 29 éve áll a magyarországi cigány, roma közösségek szolgálatában – derült ki a díjazottról szóló laudációból.

Még 1994. január 30-án, 53 hatodik osztályos kisgyerekkel indult el az oktatás Európa első, cigány, roma nemzetiségi, érettségit adó iskolájában. A Gandhi Gimnázium többet akart, mint egy lenni az oktatási intézmények sorában. Vállalta a járatlan út kitaposását, a harcokat, a konfliktusokat, és a reflektorfényt is. Küldetése, társadalmi szerepe van. Magyarország más nemzetiségeihez hasonlóan a nemzetiségi oktatás lehetőségét biztosítja a hazai cigányság számára, és ezzel részt szeretne venni felzárkózásának elősegítésében. Teret ad azoknak a fiataloknak, akik legtöbbször a saját hibájukon kívül nem jutnak hozzá a tehetségük érvényesülését segítő magas színvonalú oktatáshoz. Meg szeretné őrizni, és megmutatni a többségi társadalomnak, a számukra általában nem igazán ismert, sokszor félreismert cigány, roma kultúra gazdagságát, értékeit. Kijelenti, hogy a leszakadó társadalmi csoportok számára hosszabb távon a tanulás a legfontosabb, és legjárhatóbb út a felemelkedéshez.

Az ország köznevelési intézményeiben egyedülálló módon mindkét magyarországi cigány nyelvet tanítja az intézmény. Beás és lovári nyelvi táborokkal, népismereti vetélkedőkkel, cigány közösségeket bemutató programokkal színesíti az oktatást. Az intézmény 2004 óta felnőttek számára is lehetőséget biztosít, hogy gimnáziumi érettségit célzó képzést végezzenek. Munkaidő után közel 100 felnőtt ül be az iskolapadba péntekenként. Cigányok és nem cigányok, azonos célokért. A Gandhi Gimnázium közössége büszke történelmére, a közel 1000 érettségizőjére, a rengeteg munkára, amely az eredmények mögött van.[/su_box]

Ignácz István, a Gandhi igazgatója mondott köszönetet a kitüntetésért

– Nagyon jó érzés fogadni ezt a tapsot, ami azonban nem engem illet, hiszen ezt a díjat a Gandhi Gimnázium közössége kapta – jelentette ki Ignácz István igazgató, aki az iskola nevében a díjat átvette Péterffy Attilától és Lovász István jegyzőtől. –  Amikor közösségről beszélünk, akkor nálunk a Gandhinál egy egészen széles körben értelmezett közösséget értünk. Alapítókat, egykori és jelenlegi pedagógusokat és munkatársakat, jelenlegi és volt diákokat valamint az intézményt fenntartó, a hátteret biztosító intézmények vezetőit, munkatársait is.

A Gandhinak társadalmi szerepe és küldetése van. Ennek próbált, és próbál jelenleg is megfelelni az iskola,

holott egy nagyon gyorsan változó világban élünk, és ennek a gyorsan változó világnak a gyorsan változó jogi, gazdasági, társadalmi körülményei sokszor nem segítik ezt a munkát. Ezt a küldetést próbáljuk azonban most is teljesíteni, minden eszközünkkel, vagy néha még annál is többel. Egyértelműen látható, hogy a Gandhi által végzett oktató, nevelő és kultúraátalakító munkára, vagy az általunk a tanulóknak és családjaiknak biztosított szociális segítségre a mai napig szükség van. Még mindig nem mondhatjuk azt tehát, hogy elértük a céljainkat. Többek között épp ezért is értékes ez a díj, hiszen az iskolánk alapító igazgatójáról kapta a nevét. Az ő neve egybeforrt a Gandhival, a cigány, roma közösségekért végzett munkával és mindazzal, amit az intézmény ma is képvisel.

Ignácz köszönetet mondott azoknak, akik az iskolát jelölték, de külön kiemelte a diákságot, akik nélkül nem tartana ott az intézmény, ahol jelenleg.

A beszédek után az intézmény diákjai léptek fel, és zenés, táncos produkciójukkal emelték az esemény fényét.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő