26 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldA gyógyszerész nélküli gyógyszertárak ellen tiltakoznak a pécsi egyetemen

A gyógyszerész nélküli gyógyszertárak ellen tiltakoznak a pécsi egyetemen

Mind a négy magyarországi gyógyszerészképző dékánja aláírta azt a szakmai állásfoglalást, melyben egyöntetűen kiállnak a gyógyszerész személyes jelenlétének szükségessége mellett a patikákban, mely – mint írják – gyógyszer-, illetve betegbiztonsági érdek. A PTE közleménye.

Az állásfoglalás apropója a Magyar Közlönyben nemrég megjelent belügyminisztériumi rendelet, mely szerint 2024 májusától néhány kivételtől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie gyógyszerésznek a fiókpatikák nyitvatartási idejében, elég, ha negyedórán belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhető és így bevonhatják a feladatokba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP) által közösen kidolgozott helyes gyakorlat alapelveire hivatkozva a szakmai állásfoglalás kiemeli a gyógyszerészek fontos szerepét a biztonságos és hatékony ellátás elősegítésében. A magyar protokoll is előírja a szakember személyes közreműködését a gyógyszerkiadás folyamatában.

A négy dékán által jegyezett szakmai állásfoglalásban a következők olvashatók:

„Az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára.

Összhangban az egészségügy és gyógyszerügy nemzetközi szervezeteinek iránymutatásával, meggyőződésünk, hogy semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert a gyógyszerészek személyes közreműködése alapvető gyógyszer-, illetve betegbiztonsági érdek.”

Mint írják, meggyőződésük, hogy a személyes jelenlét nélkül történő gyógyszerkiadásnak beláthatatlan az egészségügyi kockázata, enélkül csak a beteg- és gyógyszerellátás biztonsági garanciáinak csorbulása árán működtethető a patika.

Az állásfoglalás egy új szakmai koncepció kidolgozását is sürgeti, amely továbbra is garantálná a gyógyszerészi jelenlétet minden patikában, így biztosítva a beteg- és gyógyszerbiztonságot.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő