24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiA legdrágább művészek az aukciókon: pécsi festő az élen!

A legdrágább művészek az aukciókon: pécsi festő az élen!

Idén negyedik alkalommal állította össze a Műtárgy.com A magyar művészek aukciós piaca című kiadványt, amely a magyar alkotók leütési árait elemzi a hazai és a nemzetközi árverési eredmények alapján. Az év egyik újdonsága, hogy a pécsi Bozó Szabolcs az élő festőművész kategóriában az élre tört.

A legdinamikusabban fejlődő, évről évre bővülő szektor az élő művészeké, a lista új szereplője Bozó, aki ráadásul a legfiatalabb alkotó is (31 éves), csupán másfél éve debütált a piacon, és azonnal felugrott az élő magyar művészek rangsorának élére 453 millió forintos teljes aukciós forgalmával – számolt be róla a Világgazdaság.

A művészről legutóbb itt írtunk:

https://www.pecsma.hu/top/robbantott-az-aukcios-piacon-a-pecsi-festomuvesz-rolls-royce-araert-veszik-a-muveit/

Mint írják, az alkotó 2022-es áprilisi bemutatkozása teljesen megváltoztatta az erőviszonyokat a szegmensben. A 2023-as – különösen a hongkongi – árveréseken elért rendkívüli eredményeinek köszönhetően az egyéves aukciós eladásai már összevethetők más élvonalbeli élő művészek elmúlt tíz évének teljesítményével.

A top 20 élő művész teljes aukciós forgalma egyébként tavaly majdnem elérte az 1,5 milliárd forintot.

További érdekességek a listáról:

  • Victor Vasarely, Hantai Simon és Moholy-Nagy László elsősorban nemzetközi ismertségüknek és a külföldi árveréseken elért erős eredményeiknek köszönhetően uralják a magyar művészek piacát.
  • A legértékesebb magyar műalkotások piacát húsz művész alkotásai képviselik, de csak tizenháromnak szerepel egynél több műalkotása a listán. A száz legdrágább magyar képzőművészeti alkotás összértéke 2023. június 30-án 23,43 milliárd forint volt.
  • Idén először a nem élő művészek kategóriájában is létrehoztak egy rangsort, ez a 2000 után elhunyt művészek listája. Itt Hantai Simon, Reigl Judit, Bak Imre, Gyarmathy Tihamér, Csernus Tibor, Birkás Ákos, Kepes György, Fajó János, Fiedler Ferenc és Hencze Tamás szerepel az első tízben.
  • Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a női művészek alkotásai iránt. A 2021-es eredményekhez képest több művész is három számjegyű növekedést mutatott a ranglista élén: Keserü Ilona, Maurer Dóra, Molnár Vera és Ackermann Rita.
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő