Hirdetés

Tizedik alkalommal rendezték meg a Palkonyai Dűlőfutást, ami a jubileumhoz méltón sikerült mind a szervezők, mind a versenyzők szerint – utóbbit saját tapasztalatból tudjuk.

Április 20-án minden összeállt egy jó futóversenyhez: az idő kellemes, a résztvevők lelkesek, a táj pedig csodálatos volt. Nem hiába kapta a Palkonyai Dűlőfutás a szlogent: „Fuss gyönyörű helyeken!”. Több távon lehetett indulni – 21 kilométeres, 9 kilométeres és 5 kilométeres útvonalat jelöltek ki, valamint volt gyermekfutam is -, de mindegyik a palkonyai szőlőligetek között kanyargott zöldellő környezetben.

A pálya nem volt könnyű, dombra fel, dombról le, majd megint dombra fel kellett futni – vagy gyalogolni – a 21 kilométeren indulóknak biztosan, de gyanítjuk, hogy a rövidebb távokon sem volt könnyebb dolguk a versenyzőknek. Persze a rendezvény éppen ettől egyedi, egy jófajta kihívás, amikor minden nehézséget kárpótol az emelkedő tetején elénk táruló panoráma.

Közös bemelegítéssel indult a verseny

Az eseményt 10 évvel ezelőtt egy lelkes futókból álló csapat álmodta meg, akik valami másra, valami különlegesre vágytak – ez sikerült is nekik. A versenyközpontot sem egy hagyományos helyen, hanem a palkonyai szőlőhegy szívében, a Trifla Birtokon alakították ki.

– Az, hogy itt fent vagyunk a hegyen, már arra készteti a résztvevőket, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból – magyarázta Rechnitzer Szilvia, a verseny egyik szervezője. – Azt tapasztaljuk, hogy amint felérnek, megnyugszanak, élvezik a környezetet, a gyönyörű látványt – ami egyébként plusz erőt ad a futáshoz. A versenypálya szintén kihívást jelent, hiszen az nem egy megszokott, betonos útvonal.

Az akadályokat viszont mindenki jól vette, még a legkisebbek is. A gyermekeknek külön futamot rendeztek, 1200 métert tettek meg egyedül vagy szüleik kíséretében. A nagyobbak pedig akár a hosszabb távokon is indulhattak, és a szervezők elmondása szerint, jó volt látni, hogy ezekben a versenyszámokban is léphettek fel gyermekek a dobogóra.

A gyermekek is élvezték a futást

Az esemény ráadásul nem csak a futásról szólt, a szervezők rengeteg kísérőprogrammal készültek.

– A jubileum alkalmából valami nagyobb dolgot szerettünk volna megvalósítani – mondta el Vér Katalin szervező. – Egy egész napos programmal készültünk, aminek a futás csak egy része volt. Olyan előadókat és szervezeteket hívtunk meg, akikkel együtt gondolkodunk a sport és az egészséges életmód témakörében. Voltak különböző mérések, dietetikai tanácsadás, jóga és sokféle játék a gyermekeknek.

A mozgás mellett az ízletes falatokról és finom borokról – a 18 év alattiak számára pedig a szörpökről – sem feledkeztek meg a szervezők. A helyi és környékbeli termelők, valamint a palkonyai borászatok is az esemény mögé álltak, mind a frissítőpontokon, mind a versenyközpontban bemutatták termékeiket.

A 10. Palkonyai Dűlőfutás a jubileumhoz méltón sikerült, hiszen nemcsak egy verseny volt, hanem egy kellemes hétvégi program a családdal vagy a barátokkal egy gyönyörű helyen.

Fotók forrása: Palkonyai Dűlőfutás Facebook / Kiss Árpád

Hirdetés