Hirdetés

Már csak két dokumentum elkészítésére van szükség ahhoz, hogy a pécsi akvapark tényleges tervezőjét kiválaszthassák. Ezt azonban jogszabályi kötöttség miatt nem finanszírozhatja a város. A szükséges forrást ezért a Pécs Jövője Egyesület biztosítja a pécsi önkormányzat számára.

Mint ismert, a pécsi akvapark előkészítésére még 2016-ban nyert el uniós támogatást az előző városvezetés a Modern Városok Programban (MVP). Az 500 millió forintos keret közel kétharmadát 2019 októbere előtt felhasználták egy fenntarthatatlan koncepció előkészítésére.

2019 októberétől a jelenlegi városvezetésre hárult tehát a feladat, hogy a MVP-ban az önkormányzat által vállalt kötelezettséget – az eredetileg rendelkezésre álló keretösszeg alig több mint egyharmadából – teljesítse.

A munka eredményes volt, hiszen új helyszínt keresett az önkormányzat, és új koncepcióterv készült, amely alapján sikeresen lezajlott az új egység megépítésére vonatkozó, nyílt építészeti tervpályázat is.

A díjnyertes pályázók nyerték el a jogot arra, hogy részt vegyenek az akvapark részletes kiviteli terveinek elkészítésében, vagyis a tényleges tervező kiválasztását célzó közbeszerzési eljáráson. Ennek megindításához azonban aktualizálni kell a korábban elkészült megvalósíthatósági tanulmányt, és el kell készíteni a tervezési programot is.

– Mivel a pécsieknek fontos az akvapark megépítése, ezért folytatjuk a tervezés előkészítését, és a február 20-i közgyűlésen azt javasoljuk, hogy az önkormányzat készíttesse el a két hiányzó dokumentumot. Ezzel elhárul az akadály a tényleges tervező kiválasztását célzó közbeszerzés meghirdetése elől, és a pécsiek igényeinek megfelelően tovább tud folytatódni az akvapark tervezésének előkészítése. Amint ez a két dokumentum elkészül, elmondhatjuk, hogy véghezvittük, amire vállalkoztunk, és a pécsi egység tervezési és előkészítési munkáit elvégeztük – mondta el Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A két dokumentum elkészítéséhez szükséges, mintegy bruttó 2 millió forintot jogszabályi kötöttségek miatt nem fizetheti ki az önkormányzat, ezért azt a Pécs Jövője Egyesület biztosítja az önkormányzat részére.

– Közérdekű kötelezettségvállalás révén van lehetőség arra, hogy egyesületünk egy meghatározott cél érdekében támogatást ajánljon fel az önkormányzatnak. Mivel Pécs jövője szempontjából fontosnak tartjuk az akvapark megépítését, ezért kötelességünknek tartjuk, hogy a tervezési folyamat folytatásához szükséges forrást biztosítsuk az önkormányzat számára – mondta dr. Bodnár Imre, a Pécs Jövője Egyesület elnöke.

A megvalósíthatósági tanulmány aktualizálására és a tervezési program elkészítésének koordinálására a tervek szerint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-vel köt szerződést az önkormányzat, amennyiben az erről szóló előterjesztést a pécsi közgyűlés február 20-án megszavazza. Amikor a két dokumentum elkészült, megkezdődhet a tényleges tervező kiválasztását szolgáló eljárás, amelynek egyik feltétele, hogy a tervezési díj ellenértékét pályázati vagy egyéb központi forrásból biztosítani lehessen.

Hirdetés