Hirdetés

A PSN Zrt. új szakosztályában egyre több szakág jelenik meg – a cél az, hogy minél több pécsi tudjon szervezett keretek között sportolni.

Alig egy éve alakult meg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) szabadidő-szakosztálya, amely ma már öt különböző szakággal rendelkezik – és a hírek szerint a közeljövőben tovább bővülhet ezek száma. Ebből is látszik, hogy Pécsett komoly igény van a szabadidős sporttevékenységre, és egyre többen szeretnének szervezett keretek között mozogni. A 65 éves Pécsi Sportiskola fő profilja az utánpótlásnevelés, de nem mindenkiből lesz élsportoló. A pécsiek igényei és a sportiskola szándékai találkoztak, emiatt szerveződött meg a szabadidő-szakosztály a városi cégen belül.

– Nagyon sokan kerestek minket azzal az elmúlt években, hogy szeretnének sportolni a saját kedvtelésükre, de szervezett keretek között. Ugyan több egyesület rendelkezik szabadidő-szakosztállyal, mégis egyre nagyobb az igény a tömegsportra – mondta el lapunknak Sági Zoltán, a PSN Zrt. sportigazgatója. – Ezért kezdtünk bele a szakosztály felépítésébe már 2021-ben, hogy egy évvel később el is indulhasson az.

A szakosztályon belül egyre több szakág igyekszik sportolási lehetőséget biztosítani a pécsiek számára.

Azok tudnak csatlakozni, ahol legalább tízen vannak és egy szakágvezető koordinálja a munkát. Az elsők között alakult meg a lábteniszszakág. Tegyük hozzá, hogy újra, hiszen sok évvel ezelőtt Pécsett igen pezsgő lábtenisz-élet folyt. Most a PVTC és a PSN Zrt. együttműködésének köszönhetően már vannak saját pályáik is, és Sági elmondása szerint egyre többen jelentkeznek hozzájuk.

– Valóban nagy az érdeklődés a sportág iránt, ezért is szerveztünk a nyáron hagyományteremtő céllal egy tornát is, amit nagyon élveztek a résztvevők – mondta a sportigazgató. – A PVTC telepén található lábtengópályákat bárki kibérelheti, de azért igyekszünk arra terelni az embereket, hogy csatlakozzanak hozzánk, hiszen a tagok szolid működési költségtérítés mellett ingyen használhatják azokat a szabad időpontokban.

Akadnak azonban egyéb szakágai is a szabadidő-szakosztálynak, így már a tenisz, a szinkronkorcsolya, a sakk és a technikai sportok is szerepelnek a kínálatban, de minden jel szerint itt még nincs megállás.

– Mivel alig egy éve működik új szakosztályunk, természetesen mindegyik szakágunk még a kezdeti szárnybontogatás időszakát éli, az azonban örömteli, hogy mennyi lelkes, sportolni vágyó pécsit lehet megmozgatni – újságolta Sági Zoltán. – A technikai sportok és a sakk valamelyest ugyan kilógnak a sorból, de örömmel fogadtuk be ezt a két ágat is a szakosztályba. A sakkozók új helyet kerestek maguknak, így jött az ötlet, hogy a PSN színeiben folytassák, míg a Ranga testvérek, Péter és László, korábban azzal kerestek meg minket, hogy a sokéves remek kapcsolat okán ők a jövőben szívesen indulnának pécsi színekben a versenyeiken, ennek sikerült így megteremteni a feltételeit. Azt tervezzük ugyanakkor, hogy a szabadidő-szakosztály kínálata tovább fog bővülni a közeljövőben.

A wakeboard és a padel is hamarosan új szakágként jelenhet meg nálunk.

A padelről valószínűleg még nem sokan hallottak korábban, pedig egy világszerte is egyre népszerűbb sportágról van szó, amely kicsit olyan, mintha a tenisz és a squash „szerelemgyermeke” lenne.

És hogy mi a cél hosszú távon a szakosztállyal? Azt Sági Zoltán kiemelte, semmiképpen sem akarnak konkurenciát képezni más pécsi egyesületek számára, a fő célkitűzésük az, hogy minél több amatőr sportoló számára biztosítsanak ideális edzéslehetőséget.

– Természetesen ha bármelyik sportág, ahol ennek van relevanciája, olyan szépen kinövi magát, hogy a tagok igénylik a versenyeztetést, akkor nem fogunk ettől elzárkózni – árulta el a PSN sportigazgatója. – Ezzel együtt a szabadidős jelleget akarjuk a fókuszba helyezni. Az például kimondott cél lehet, hogy sporteseményeket hirdessünk és rendezzünk akár a futóknak, kerékpárosoknak, vagy a lábteniszezők számára. Ha erre mutatkozik igény, szervezünk akár egy városi lábteniszbajnokságot, a kispályás labdarúgás mintájára. Szerencsére a szakágak mellett olyan lelkes és elhivatott vezetők vannak, akik társadalmi munkában is szinte minden feladatot elvégeznek, ezzel pedig a PSN apparátusa számára valóban csak minimális pluszmunkát generál a szabadidő-szakosztály.

Hirdetés