21 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapPécs AktuálA rekkenő hőségben is jó kezekben vannak a pécsi ovisok

A rekkenő hőségben is jó kezekben vannak a pécsi ovisok

Különös odafigyelést igényel, de az extrém melegben is kellemes környezetet biztosítanak a pécsi óvodákban a gyermekeknek. 

Az eddigieknél sokkal több pécsi szülő igényelte gyermeke nyári óvodai ellátását. A Pécsett is tapasztalható extrém meleg a gyermekeket is megviseli, de a pécsi önkormányzat intézményeiben mindent megtesznek, hogy a legforróbb napokon is kellemes élményt nyújtson az óvoda.

Júniustól nyári időszámítás kezdődik a pécsi óvodákban is – mondta Hirdiné Deák Diána, a Városközponti Óvoda igazgatója. – A gyermekek ilyenkor többet vannak az udvaron, sőt, a reggeli órákban már eleve ott fogadják őket.

Amikor beköszöntenek az igazán forró napok, a pécsi ovikban reggel és délelőtt vannak az udvaron a gyerekek, majd a megszokottnál hamarabb mennek vissza a csoportszobákba vagy ebédelni. Ezt követően délután 3 után mennek ki újra, akkor is az árnyékban töltik az idejüket.

Hirdiné Deák Diána elmondta: kiemelt hangsúlyt fektetnek árnyékos játékhelyek kialakítására napvitorlákkal, napernyőkkel, a betonfelületeket pedig locsolják. Ilyenkor a vizes-pancsolós játékok kerülnek előtérbe, és párakapuk is frissítik a kicsiket. A homokozók a legforróbb napokon is népszerűek, ezeket naponta átforgatják, locsolják. Naptejjel kenik a gyerekeket, és a lenge ruha mellé kalapot is kérnek a szülőktől, akik partnerek az intézmények erőfeszítéseiben. A rendszeres, bőséges folyadékpótlás is magától értetődő ezekben az időkben.

A szobákban a megfelelő hőmérsékletet a legtöbb helyen sötétítéssel, árnyékolással, ritkábban klímával érik el.

A hőségre minden gyermek másképpen reagál, a rosszabbul alkalmazkodók nyűgösebbek ilyenkor, ezért ebben az időszakban fokozottan igényelnek egyéni bánásmódot – mondta az igazgatónő. – Az óvónők igyekeznek erre is jobban odafigyelni, a vezetők pedig a dolgozókra, arra, hogy ők is elegendő folyadékhoz jussanak, legyen idejük egy kis kikapcsolódásra, pihenésre. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő