21 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapTOPPécs mindent bevet a hőség ellen!

Pécs mindent bevet a hőség ellen!

Ivókutak, csobogók, permetkapu, napvitorlák és útlocsolás – a pécsi önkormányzat ezekkel igyekszik enyhíteni a kánikulai forróságot a városban.

Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot, az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag június 22-én éjfélig lesz érvényben az ország egész területén – számolt be a városháza sajtóközleményében.

A pécsi önkormányzat több intézkedést is bevezetett a forróság enyhítésére. Gondoskodott például a városban kialakított összesen 35 ivókút és további 6 csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján elérhető.

A Biokom NKft. az elmúlt hetekben már kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén hetekkel ezelőtt felállította már a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában. A Hullámfürdő a hőségriadóra tekintettel hosszabb ideig fogadja a strandolni vágyókat, így a következő napokban este 7 óra helyett 8-kor zárja csak kapuit – derül ki a városháza mai közleményéből.

A Tüke Busz klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre. A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

A pécsi idősotthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit az önkormányzat tájékoztatta a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról. Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. A központi hűtéssel rendelkező nyilvános helyek listája szintén elérhető a pecs.hu oldalon.

Szerda éjszakától a Biokom elkezdi hűteni a kezelésébe tartozó főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást csütörtökön, pénteken és szombaton éjjel is megismétlik.

A lajtos kocsi mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelület vízzel való hűtését kezdi meg, az érintett utcákban este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig járja az utakat. A munkálatok a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt okozhatnak – zárul a kommüniké.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő