Hirdetés

Egyik szombati döntés sem jogerős, egy-két jelölt várhatóan továbbviszi az ügyet a Kúriára – írja a Telex.

Ahogy azt korábban megírtuk, annak ellenére, hogy Péterffy Attila fölényesen nyerte a polgármester-választást, egyik politikai tömbnek sem lesz többsége Pécsett, de a Fidesz jelenleg valamivel közelebb áll hozzá, hogy érvényesíthesse akaratát a testületben. Mivel nagyon szoros küzdelem alakult ki a képviselőtestületi helyekért, így érthető, hogy az ellenzéki összefogás és a Fidesz is két-két választókerületi eredménnyel kapcsolatban fellebbezést nyújtott be. Ezeket több másik beadvánnyal együtt szombaton tárgyalta a baranyai Területi Választási Bizottság, és minden fellebbezést elutasítottak – áll a Telex cikkében. Mint írják, többnyire formai hibák, rosszul vagy hiányosan beadott bizonyítási kísérletek miatt.

A cikk szerint a Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben induló Jancsula Dezső fellebbezését érdemben vizsgálni sem lehetett, mert lehagyta a személyi azonosítóját. Ebben, a 16-os választókerületben csupán 36 szavazattal nyert az ellenzéki pártok összefogásával indított jobbikos Fogarasi Gábor.

A Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben induló Vörösné Deák Andrea 15-ös választókerületre vonatkozó fellebbezését azért utasították el, mert csupán a választás után keletkezett „bizonyítékok helyett inkább csak vélelmezéseket” csatolt – írja a Telex. A cikkben kitérnek arra is, hogy a jelölt szerint az is probléma volt, hogy nem kétszer hanem háromszor is átszámolták a szavazatokat.

Ebben a választókerületben egyre biztosabbnak tűnik az új szavazás kiírása, várhatóan szeptemberre, mivel szavazategyenlőség alakult ki.

A pécsi 8-as választókerületben – ahol csupán öt szavazattal nyert a fideszes jelölt – szintén a szavazás után két nappal született, szavazóköri delegáltak bizonyítéknak nem minősülő nyilatkozataival próbálkozott az ellenzéki összefogás jelöltje, újraszámlálást szeretett volna elérni. Ugyanakkor a választási iroda vezetője – vagyis a fideszes vezetésű baranyai önkormányzat jegyzője – szerint ezek egy kaptafára készült, MSZP-s delegáltak konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatai, így nem tudtak ezekkel foglalkozni.

A pécsi 9-as választókerületben a DK-s Auth István fellebbezését teljes mértékben elutasította a területi választási bizottság, noha a panasznak a helyi választási bizottság pénteken részben helyt adott, és jogsértést állapítottak meg. A területi bizottságban viszont ennél a döntésnél is elsősorban arra hivatkoztak, hogy a jegyzőkönyvekben mindent rendben lévőnek találtak, a bizonyítékok később keletkeztek, illetve nem voltak alkalmasak a jogsértés megállapítására – írja a Telex.

Úgy tűnik – folytatódik a cikk – , hogy ezzel az utóbbi beadvánnyal még lesz dolga a területi bizottságnak, hiszen a helyi bizottság döntését megfellebbezheti az „élő választási plakátként viselkedő” fideszes Barkóczi Csaba, akire nem jogerősen 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Helyi Választási Bizottság, mert az önkormányzati választás napján többször is a szavazóhelyiségekben tartózkodott.

Egyik szombati döntés sem jogerős, egy-két jelölt várhatóan továbbviszi az ügyet a Kúriára – zárul a Telex cikke.

Hirdetés