Hirdetés

A pécsi társasházak idén is pályázhatnak felújítási támogatásra az önkormányzat TÁRS-programján keresztül. Az érintetteknek rendszerint fórumokat szerveznek, ahol elmondhatják igényeiket, és tájékoztatást kaphatnak a legújabb fejleményekről.

Az önkormányzat 2024-ben 200 millió forintot különített el a költségvetésben a társasházfelújítási programra, ez 50 millió forinttal több a tavalyi összegnél. Jelenleg a szakmai szervezetek igényeit mérik fel, hogy ezeknek megfelelően írják ki a pályázatot. A témában éppen ezért nemrég fórumot tartottak, amelyen Péterffy Attila polgármester és Nyőgéri Lajos alpolgármester is részt vett.

Ahogy a városvezető az eseményen kiemelte, a pályázat most is két célt szolgál: egyrészt – Pécs karbonsemlegességi törekvéseivel összhangban – a társasházak energiahatékonyságának javítását, másrészt pedig azoknak a felújítási munkálatoknak a megvalósítását, amelyek eddig pályázati forrás hiányában nem történtek meg.

A két rész között a keretet eddig kétharmad-egyharmad arányban osztották fel, idén viszont növelték a nem energetikai célú felújításokra fordítható összeget. Ahogy Lippóy András, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének (LAKTÁSZ) elnöke mondta, ennek kifejezetten örülnek, nagy segítséget jelent ez a társasházaknak. Ugyanakkor bővül azoknak a köre, amelyek pályázni tudnak. Ahogy a LAKTÁSZ elnöke kiemelte, már egy 40 éve épült ingatlanban is jelentkeznek felújításra váró problémák. A programot idén éppen ezért úgy hirdetik meg, hogy ezek a társasházak is pályázni tudjanak.

A pécsi önkormányzat egyébként 2023-ban, az energiaválság miatt döntött úgy, hogy meghirdeti a TÁRS-programot. Az érdeklődés élénk volt, több mint 200 pályázat érkezett, így nem is volt kérdés, hogy a pályázatot idén is elindítják.

Hirdetés