Hirdetés

A PTE Nemzetközi Igazgatósága hat nyári egyetemet szervez idén nyáron a Pécs Summer School program keretében, amelyre az egész világról érkeznek hallgatók – olvasható az egyetem sajtóközleményében. Az akadémiai programokat a karok biztosítják, míg a programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Irodája végzi. 

A programokon 4 kontinens közel 200 hallgatója vesz részt. Július folyamán öt nyári egyetemet rendeznek meg, amelyek két-, illetve négy héten át tartanak. Ahogy a PTE írja, az idei tématerületek nagyon változatosak: a hallgatók az Európa-tanulmányok, a vezetői készségek, a nemzetközi emberi jogok témaköreiben összeállított képzések mellett Vitaakadémián is elmélyíthetik a tudásukat. Az amerikai Embry-Riddle Aeronautical University pedig három nyári kurzust a PTE-n tart a saját hallgatóinak, amerikai oktatók vezetésével. A nyári egyetemi programok sorát az egyhetes Debate Tournament zárja, amelyet a Compostela Csoport egyetemi szövetség hallgatói számára szervez a PTE. A pécsi intézmény a Compostela egyik alapítója volt 30 évvel ezelőtt. 

A kurzusokon külföldi partneregyetemek, valamint a PTE hallgatói vesznek részt. A tanórákat a PTE oktatói mellett holland és horvát oktatók tartják. A program elvégzéséért idén először mikrotanúsítványt is kapnak a hallgatók.

A tanórákat követően változatos kulturális programokon is részt vehetnek a hallgatók, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek Pécs városával, a régióval és egy életre szóló interkulturális élményt szerezzenek – közölték. A programok között szerepel kvízest, interkulturális est, magyar ízek estje, borkóstoló, múzeumlátogatás, és villányi, siklósi kirándulás is. Az idei évben első alkalommal sárkányhajó verseny, wakeboard, lézerharc és darts verseny is színesíti a programot.

A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú nyári egyetemet rendezzenek a Pécsi Tudományegyetemen. A fő cél az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása volt. Mára a Pécsi Tudományegyetem nemzetköziesítési programjában kitüntetett pozíciót foglal el ezen rövidciklusú képzések fejlesztése, és ennek köszönhetően is a jól sikerült nyári programokat követően egyre több hallgató tér vissza a PTE-re szemeszter hosszúságú képzésre, vagy akár teljes diplomaprogramokra. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között, a térség egyik meghatározó Summer School Hub-ja lett – zárul a közlemény.

Hirdetés