29 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapAbszolút videóA Zsolnay-negyedtől a Budai vámig: a keleti városrésznek is van már saját...

A Zsolnay-negyedtől a Budai vámig: a keleti városrésznek is van már saját bringaútja

Szeptember 28-án délelőtt egy online sajtótájékoztató keretén belül hivatalosan is átadták a Zsolnay-negyedet és a Budai vámot összekötő új kerékpárutat.

A keleti városrész eddig nem rendelkezett olyan kerékpárúttal, amely biztonságosan összekötötte volna a belvárossal, ezért indult el tavaly a “Zsolnay-negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása” névre hallgató TOP-os projekt, melyre az önkormányzat még az előző városvezetés idején 215 millió forintos támogatást nyert el. A két kilométeres bringaút ugyan egy ideje már használható – a forgalomba helyezési engedélyt július 13-án adták ki – hivatalosan azonban szeptember 28-án adták azt át a pécsieknek egy online sajtótájékoztató keretében, melyen részt vett Sík László Lajos önkormányzati képviselő és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, akik a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál, az átadott új kerékpárút egyik végpontjánál jelentkeztek be.

Sík László Lajos és Csúcs Zoltán online sajtótájékoztatón adták át az új bringaútat

Sík László Lajos a sajtótájékoztató elején emlékeztetett, hogy a kerékpárút összekapcsolja a 2017-ben kialakított egyetemvárosi bicikliutat a Zsolnay-negyeden keresztül a keleti városrésszel, így a város kelet-nyugati irányú kerékpáros átjárhatósága jelentős mértékben javul. Mint mondta, az új út fontos mind a zöld, fenntartható közlekedés szempontjából, mint pedig azért, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt a biciklizők száma a városban.

Tavaly kezdték el az utat, már használható is

Csúcs Zoltán a kerékpárút részleteire térve elmondta, hogy az a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Mathiasz János utca északi oldalán a Zsolnay Mauzóleum bejáratát, majd a Diósi út nyugati oldalán folytatódik. A Diósi út keresztezi az Engel János utat, így a projekt során biztonságos csomóponti átvezetés készült el ezen a területen – mondta. A Puskin téren a gyárvárosi iskola mellett fut a kerékpárút egészen a Meszes-patakig, ahol már egy előregyártott betonelemes kerékpáros hídon tekerhetünk át. A híd után a Zsolnay Vilmos úttal párhuzamosan halad az út, keresztezve a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát. A vezérigazgató kiemelte, hogy a fejlesztés során valamennyi útcsatlakozás és átvezetés biztonságos, akadálymentes kiépítését is megoldották, valamint a meglévő lépcsőket, rámpákat és támfalakat is az új úthoz igazították. A nyomvonal a Zsolnay Vilmos utca – Schroll József út csomópontjában végződik.


Hozzátette, hogy a projekt során közel 3 ezer négyzetméternyi zöldterületet rendeztek, 38 új kandelábert helyeztek ki az út mentén, 33 új fát ültettek, és 9 biciklitámaszt is találhatunk az új úton.

További cikkeink a keleti városrész új bicikliútjáról:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/biciklisek-autosok-gyalogosok-az-egyuttkozlekedes-szabalyairol/?highlight=bicikli

https://www.pecsma.hu/top/elkeszult-a-zsolnay-negyedet-a-budai-vammal-osszekoto-bicikliut/?highlight=zsolnay%20negyed%20bicikli%C3%BAt

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő