Ha nem fogadtad meg a tanácsunk, és az élőfa vagy az alternatív karácsonyfa helyett mégis vágottat vásároltál, mutatunk néhány tippet, amivel újrahasznosíthatod a már „elhasznált” fenyőfád. Ha nincs kedved bíbelődni a levitézlett fenyővel, elmondjuk a pécsi karácsonyfagyűjtés részleteit is.

hirdetés
Uránia Mozi

Először nézzünk néhány trükköt azoknak, akik valamilyen kreatív jövőt szánnak az egyre csupaszodó fenyőjüknek.

Tűzifának tökéletes

A néhai karácsonyfánk kitűnően szuperálhat a kandallónkban. Csupán annyit kell tennünk, hogy letördeljük az ágakat – hiszen ezek szikrázva égnek – és felaprítjuk a fa törzsét. Ezután mehet a „melegre”.

Készítsünk belőle madáretetőt!

A megunt fából pompás téli menedéket tudunk készíteni a madaraknak. A fenyő faggyúillatára égi vándorok hada érkezik majd, így az ünnepi díszből hamar hasznos menedék válhat. Nem kell mást tennünk, mint kiállítani az udvarra a fát, és akasztani rá madáreleséget, faggyúgolyókat.

Rusztikus poháralátét is készülhet belőle

Akinek jobb a kézügyessége, esetleg a barkácsolást sem veti meg, készíthet pohár-alátéteket, dekorációt a fa törzséből: vágjunk 2-3 centiméteres korongokat a fenyőből, majd csiszoljuk meg a felületét. Szükség esetén kezeljük rovarölő szerrel, esetleg méhviasszal a fa felületét.

Egész évre fenyőillat

Lehetőleg kertészkedő kesztyűben szedjük össze a lehullott tűleveleket, és gondosan tépkedjük le az ágakról is. Helyezzük textilzacskóba őket, majd akasszuk fel a nappalinkba, fürdőszobánkba, vagy akár a szekrényünkbe, a ruhák közé. A kellemes fenyőillat egész évre garantált.

Tévhit, hogy nem tudjuk komposztálni

A fenyő magas gyantatartalma miatt ugyan lassan bomlik le, de a komposztálás egyébként is időigényes folyamat. A néhai karácsonyfánkat daraboljuk fel, tegyük a komposztálóba, majd apránként adagoljuk hozzá a házi szerves hulladékunkat. A komposztját mulcsnak is használhatjuk a kertben.

Idén is indul karácsonyfagyűjtő járat

Lapunk megkeresésére a Dél-Kom Nkft. közölte: január 8-tól kezdi meg a feleslegessé vált fenyőfák begyűjtését. A gyűjtés, amely január 31-ig tart, kifejezetten erre a célra rendszeresített különjárattal történik az egyes lakóterületekhez tartozó megszokott hulladékszállítási napokon. Fontos, hogy a fákat csupaszon, azaz egyéb hulladékoktól mentesen – mint például szaloncukor, papír, karácsonyfatalp – kell kitenni a háztartási hulladékgyűjtő edények mellé. A másfél méteresnél nagyobb fenyőfákat kettévágva helyezzük ki.