Bemutatjuk a baranyai nőt, aki a maga 128 centijével is a magasba tör!

Szülőfalujában, Szederkényben már abszolút megszokottnak számít Susányi Bianka, akit máshol viszont sűrűn megnéznek, sőt néha megbámulnak testmagassága miatt. A 128 centiméteres fiatal nőt azonban nem igazán izgatja a dolog, teljes, sőt kifejezetten érdekes életet él. Erről mesélt most lapunknak. 

hirdetés
Uránia Mozi

A baranyai faluban élő Susányi Bianka családjában az első kisember, szülei és testvérei átlagos növekedésűek. A fiatal nő jelenleg 20 éves, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közgazdászhallgatója, a település német nemzetiségi énekkarának lelkes tagja 10 éve. Korábban néptáncolt is, valamint szeret részt venni – persze amikor a járványhelyzet engedi – mindenféle helyi közösségi programon. Vagyis, teljesen átlagos életet él, csak éppen többen megfordulnak utána az utcán.

Alacsonynövésűek közt középmagasként is akadnak kihívások a mindennapokban

Mint azt Susányi Biankától megtudtuk, ő a maga 128 centiméteres magasságával nem számít kifejezetten alacsonynak a kisemberek között. Vannak nála magasabb, de jóval alacsonyabb ismerősei is, akikkel a Dávid Kisemberek Társasága országos programjain találkozott. Mindemellett azonban akadnak olyan hétköznapi tevékenységek, melyek kihívást okoznak neki, ezekről is mesélt nekünk.

Mint mondta, többször volt rá példa, hogy egy nem akadálymentesített buszra csak nehezen tudott felszállni a magas lépcső miatt, de az is előfordult vele, hogy a fotocellás ajtó nem nyílt ki előtte, mert nem érzékelte őt. Talán a legkellemetlenebb élményei közé tartozik, mikor egy biztonsági őr végig követte őt egy áruházban, mert – mint utóbb kiderült – a lopásgátló kapu sem mindig működik egy, az átlagosnál alacsonyabb vásárló esetében – mesélte. Hozzátette, olyan jó élményei is bőven vannak, mikor a boltokban alkalmazottak, sőt idegen vásárlók ajánlották fel a segítségüket.

– Csúszdaparkban is megtörtént, hogy nem akartak felengedni a játékra a magasságom miatt. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy saját felelősségre lecsúszom, vagy részt veszek a mások szerint nem nekem való programon. Emellett azonban nagyon sok pozitív élmény ért, hiszen rengeteg embert sosem ismertem volna meg, ha nem kisemberként élnék, hisz emiatt jegyeznek meg engem mindig mindenhol. Vagyis tulajdonképpen sok mindent köszönhetek annak, hogy kicsi vagyok – mondta.

Az otthonukban járóknak az tűnhet fel, hogy alacsonyabban vannak a villanykapcsolók, illetve minden helyiségben van egy-egy fellépő, mellyel könnyebben eléri a magasabban lévő dolgokat.

„De emellett ugyanúgy zajlanak a hétköznapjaim, mint a normális magasságú embereké. Részt veszek az online egyetemi kurzusokon, főzök, házimunkát végzek, teljesen átlagosan, csak 40-50 centivel lejjebb másokhoz képest”

– fogalmazott.

Elmondta, a ruha- és cipővásárlás sem mindig zökkenőmentes: a gyerekosztályról és a női legkisebb konfekcióméretből szokott legtöbbször válogatni az alacsony hölgy. A faluban pedig van varrónő, aki az átalakításokban tud segíteni.

Mint azt Susányi Bianka hangsúlyozta, mivel sokszor van a figyelem középpontjában, ő igyekszik mindig csinosan felöltözni, de van olyan egyébként lazább szerelésekhez szokott rokona is, aki kifejezetten akkor öltözik ki, mikor vele van. Hiszen tudja, hogy kettejüket együtt biztosan többen fogják megnézni.

Társadalmi megkülönböztetés? 

Mint elmondta, volt rá példa, hogy az utcán megbámulták és „gáznak” titulálták magassága miatt, ami természetesen nagyon rosszul esett neki. De szerencsére nem ez az átlag, a legtöbben inkább érdeklődően, segítőkészen állnak hozzá. Úgy fogalmazott: nincsenek kifejezetten rossz élményei, melyek alacsony testmagassága miatt érték volna.

– Nyilván hozzátartozik, hogy a falu egy zárt közösség, itt mindenki ismer és elfogad olyannak, amilyen vagyok. Viszont ha kimegyek az utcára, mondjuk Pécsett, akkor megkülönböztetnek, sokszor meg is bámulnak. Ez kezdetben nem volt könnyű, de 20 év alatt hozzá lehet szokni ehhez a kitüntetett figyelemhez, ami nem is mindig negatív – mondta a mindig vidám Susányi Bianka.

Hozzátette, otthon nem arra nevelték, hogy sajnáltassa magát, minden szituációt igyekszik megoldani, de nem rest segítséget kérni sem.

Mint elmondta, adottságaihoz képest teljes életet él, részt vesz az egyetemi és a falusi közösségi életben, de például külföldi fellépésekre is jár a már említett kórussal. Emellett igyekszik tenni a társadalmi megkülönböztetés ellen is, részt vett már több a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) által szervezett érzékenyítőprogramon is.

Susányi Bianka úgy véli:

„kisemberként mindenki legyen erős és bátor. Ha valaki megismer minket, akkor rájön: a személyiségünk sokkal többet ér a külső jegyeinknél. Aki alacsonynövésűként a külső személyiségét le tudja vetni, az a belsője által ugyanolyan magasságokat képes meghódítani, mint bárki más.”

A kisemberekről
A korábban törpenövésként jelölt betegség egy igen széles csoportot képez, amelybe körülbelül 200 különböző típus tartozik, melyek nagy része igen ritka. Az alacsony növés mintegy 70 százalékáért az achondroplasia nevű betegség a felelős. Tehát az alacsony testmagasság genetikai, vagy orvosi okok miatt alakulhat ki. Azt mondjuk, hogy kisnövésűnek minősül, aki felnőttként 147 centiméternél alacsonyabb. Ennek a betegségnek, vagy inkább állapotnak a kezelése általában a szövődmények csökkentésére irányul.

A korábban mobilfilmesként nagy sikert elért De Re Luigi Attila is forgatott már Susányi Biankával: